Un nou avertisment de la Banca Națională

shadow
Marţi, 15.05.2018 10:30   1014
Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează, în mod repetat, asupra riscurilor de a investi în criptovalute.

"Ținând cont de fluctuațiile mari, inclusiv prăbușirea prețului, închiderea unor platforme de schimb a monedelor virtuale înregistrate în ultimele luni, BNM își întărește opinia expusă în comunicatele din 15.02.2018 și 10.07.2017 cu privire la criptovalute și investițiile în acestea, moment în care a atras atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de active", susține instituția.

Citiți și:

Ce este Bitcoin: monedă electronică sau investiție profitabilă?

Totodată, BNM, în calitate de autoritate de supraveghere a persoanelor și entităților licențiate care oferă servicii de plată, schimb valutar sau bancare descurajează implicarea lor în tranzacționarea monedelor virtuale, în scopul evitării riscurilor, inclusiv riscul de spălare a banilor și reputațional.

Advertisement

BNM susține că această atenționare "are drept scop să clarifice poziția regulatorului și să evite situația în care populației i se creează o percepere confuză și incorectă că utilizarea monedelor virtuale are loc sub protecția licenței eliberate de către BNM".

De asemenea, entitățile care intenționează să ofere servicii de investiții sau de tranzacționare a monedelor virtuale urmează să se asigure că aceste activități nu conțin componente ce țin de domeniul de atribuții (reglementare și supraveghere) a Băncii Naționale. 

Anterior despre faptul că utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, au avertizat și alte instuții, inclusiv Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală.

Risc mai scăzut de fraudă pentru comerciant

Unii experți spun că în cazul criptomonedelor lucrurile nu sunt chiar atât de simple și dincontra există un risc mai scăzut de fraudă pentru comerciant, deoarece tranzacțiile cu acestea seamănă mai mult cu plata cash decât cu cardurile de credit.

De asemenea, de exemplu cu Bitcoin, clienții nu trebuie să furnizeze atât de multe date pentru plată ca și cu un card de credit.

Dar, înainte ca monedele virtuale să fie adoptate în masă, probabil că va trebui să existe mai multe straturi de instalații digitale și interfețe ușor de utilizat între utilizatori și blocuri (registrele partajate), care înregistrează cine deține fiecare monedă.Oportunitati