Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Câte construcţii neautorizate ajung să fie demolate? Doar una din zece

1
 • Demolarea anexei la Nefertiti Cafe, construită ilegal
  Foto: mold-street.com
Marţi, 15.05.2018 06:29   1269
Un studiu realizat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) privind practica judiciară pe cauzele contravenționale, iniţiate de autorităţi pe marginea construcțiilor neautorizate, constată o serie de vulnerabilităţi generate de lacunele din legislaţie, precum şi de riscurile de corupţie în acest sector.

Astfel, în cadrul studiului au fost supuse analizei 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2014-2018, privind construcţiile neautorizate.

De la constatare la demolare e corupţie mare

Prin urmare, s-a stabilit că instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravenţional din diferite motive.

Citiţi şi:

O cafenea din centrul Chișinăului a fost demolată

Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent, se arată în studiul CNA. 

Astfel din numărul total de 150 de hotărâri emise de către Judecătoria Chișinău, doar 23 cazuri au rămas definitive în vederea aplicării sancțiunii sub formă de amendă cu demolarea construcțiilor ilegale. La Bălţi, din numărul total de 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Bălți, doar 2 cazuri (adică doar 4%) au rămas definitive în vederea aplicării sancţiunii contravenționale amendă cu demolarea construcțiilor ilegale.

În cazul municipiului Cahul, din 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Cahul doar 3 cazuri au rămas definitive cu aplicarea sancţiunii contravenționale amendă şi demolarea construcțiilor ilegale.

Cine e vinovat? Legislaţia imperfectă!

Potrivit CNA, din 127 de cazuri încetate doar 52 au fost contestate de autorităţi, iar din 62 de cazuri cu aplicarea amenzii fără demolare, doar 7 au fost contestate. În final, în nici un caz nu a fost modificată hotărârea instanţei de fond în favoarea demolării construcțiilor ilegale.

Din numărul total de hotărâri încetate în prima instanță (127), 72 de cazuri (57%) au fost argumentate prin intervenirea termenului de prescripție, 25 de cazuri (20%) - prin încălcarea procedurii, 19 cazuri (15%) - prin neprezentarea în instanță a agentului constatator, iar 11 cazuri (8%) - prin neprezentarea probelor suficiente în instanță pentru argumentarea existenței contravenției.

"Având în vedere cele expuse, se constată un aspect important care oferă posibilitatea eschivării de la răspundere a beneficiarilor construcțiilor neautorizate, manifestat prin interpretarea și aplicarea discreționară a prevederilor legale.

Astfel, în cadrul aplicării art. 179, 423 (10) și 439 (6)  din Codul contravenţional, în redacția actuală, se constată că agentul constatator este în drept, dar nu este obligat, să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță ce se referă la sistarea construcțiilor ilegale și demolarea acestora. În consecință, au fost stabilite cazuri în care instanțele de judecată au aprobat hotărâri, atât cu aplicarea măsurii de siguranță privind demolarea construcțiilor ilegale, cât și fără, stabilind doar amendă persoanelor care au încălcat legea", susţine CNA.

S-a mai constatat că, până în prezent, n-au fost realizate prevederile alin. (5) al art. 439 (6) din Codul contravențional, referitoare la elaborarea modalității de demolare a construcţiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, ceea ce, de asemenea, constituie un impediment în procesul de combatere a fenomenului construcțiilor ilegale.

Nu a contribuit la eliminarea fenomenului nici modificarea cadrului legal din 2017, cu referință la construcțiile ilegale.

CNA susţine că redacția actuală a prevederilor Codului contravențional oferă posibilitate agentului constatator "să decidă discreționar referitor la solicitarea instanței de judecată în privința aplicării măsurii de siguranță privind sistarea și demolarea construcţiilor ilegale. Discreția în cauză este generată de dreptul agentului constatator de a interveni în acest sens, dar nu de obligațiune".

CNA cere intervenţia autorităţilor

În acest context, Centrul Naţional Anticorupţie a sesizat Ministerul Justiției referitor la inițierea perfecționării cadrului legal ce reglementează domeniul de referință, Curtea Supremă de Justiție - referitor la elaborarea recomandărilor pentru instanțele de judecată privind aplicarea uniformă a legislației, dar şi Cancelaria de Stat - pentru a interveni cu recomandări în vederea consolidării capacităților agenților constatatori din cadrul administrațiilor publice locale în scopul neadmiterii neregulilor în procedura de inițiere și examinare a proceselor contravenționale în domeniul construcțiilor ilegale.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close