Câte construcții neautorizate ajung să fie demolate? Doar una din zece

shadow
Marţi, 15.05.2018 06:29   1660
Un studiu realizat de Centrul Național Anticorupție (CNA) privind practica judiciară pe cauzele contravenționale, inițiate de autorități pe marginea construcțiilor neautorizate, constată o serie de vulnerabilități generate de lacunele din legislație, precum și de riscurile de corupție în acest sector.

Astfel, în cadrul studiului au fost supuse analizei 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2014-2018, privind construcțiile neautorizate.

De la constatare la demolare e corupție mare

Prin urmare, s-a stabilit că instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravențional din diferite motive.

Citiți și:

O cafenea din centrul Chișinăului a fost demolată

Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent, se arată în studiul CNA. 

Astfel din numărul total de 150 de hotărâri emise de către Judecătoria Chișinău, doar 23 cazuri au rămas definitive în vederea aplicării sancțiunii sub formă de amendă cu demolarea construcțiilor ilegale. La Bălți, din numărul total de 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Bălți, doar 2 cazuri (adică doar 4%) au rămas definitive în vederea aplicării sancțiunii contravenționale amendă cu demolarea construcțiilor ilegale.

În cazul municipiului Cahul, din 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Cahul doar 3 cazuri au rămas definitive cu aplicarea sancțiunii contravenționale amendă și demolarea construcțiilor ilegale.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Corupția  

Advertisement

Oportunitati