Taxa pentru procedurile vamale ar putea fi anulată

shadow
Luni, 14.05.2018 16:21   931
Serviciul Vamal anunță că a depus un demers privind anularea taxei pentru procedurile vamale. Prin această măsură se urmărește facilitarea comerțului internațional și promovarea unui mediu antreprenorial competitiv.

Despre aceasta s-a discutat și în cadrul unei ședințe de informare cu 30 de antreprenori din cadrul Zonelor Economice Libere (ZEL), care activează în aria de responsabilitate a birourilor vamale Sud și Nord.

Liber la scoaterea deșeurilor de pe teritoriul zonelor libere

Participanții la reuniuni au fost interesați și de procedurile aplicate la plasarea/scoaterea mărfurilor pe/de pe teritoriul ZEL. De asemenea, cei prezenți au dorit să afle mai multe detalii despre procedura de tranzit pentru mărfurile transportate între subzonele unei ZEL sau de la frontieră în cadrul unei zone.

Un subiect aparte l-a constituit procedura de scoatere a deșeurilor de pe teritoriul ZEL. În acest context s-a anunțat că în urma modificările legislative operate, a fost exclusă necesitatea depunerii declarației vamale, fapt ce a simplificat semnificativ procedura respectivă.

Advertisement

Astfel, scoaterea deșeurilor de pe teritoriul zonelor libere pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova în scopul distrugerii, prelucrării/reciclării sau valorificării la întreprinderile specializate nu se mai consideră import, ci livrare impozabilă cu eliberarea facturii fiscale.

Sesiuni de instruire pentru brokerii vamali

Tot în cadrul discuțiilor, a fost evocată necesitatea asigurării corectitudinii întocmirii rubricilor conținute în declarațiile vamale. În acest sens, reprezentanții Vămii și-au exprimat disponibilitatea organizării mai multor sesiuni de instruire pentru brokerii vamali și declaranții în nume propriu.

Amintim că anterior Vama, în baza unei circulare emise de șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a început să aplice sancțiuni sub formă de amenzi tuturor brokerilor care comiteau greșeli în declarațiile vamale

Ca urmare a unor proteste, șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a semnat un act prin care a retras circulara. Următoarele ședințe urmează a fi organizate pentru rezidenții ZEL din regiunea de centru a țării. Conform Serviciului Vamal, astfel de reuniuni urmează a fi organizate cel puțin o dată în trimestru sau ori de câte ori este necesar.

Totodată, reprezentanții autorităților vamale le-au solicitat celor prezenți să sesizeze autoritatea vamală de fiecare dată când necesită consultații referitoare la operațiunile desfășurate.

Citiți și:

Ce prevede noua lege vamală a MoldoveiOportunitati