Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Taxa pentru procedurile vamale ar putea fi anulată

1
 • simbol
  Foto: arhiva
Luni, 14.05.2018 16:21   737
Serviciul Vamal anunță că a depus un demers privind anularea taxei pentru procedurile vamale. Prin această măsură se urmărește facilitarea comerțului internațional și promovarea unui mediu antreprenorial competitiv.

Despre aceasta s-a discutat şi în cadrul unei ședințe de informare cu 30 de antreprenori din cadrul Zonelor Economice Libere (ZEL), care activează în aria de responsabilitate a birourilor vamale Sud și Nord.

Liber la scoaterea deșeurilor de pe teritoriul zonelor libere

Participanții la reuniuni au fost interesați şi de procedurile aplicate la plasarea/scoaterea mărfurilor pe/de pe teritoriul ZEL. De asemenea, cei prezenți au dorit să afle mai multe detalii despre procedura de tranzit pentru mărfurile transportate între subzonele unei ZEL sau de la frontieră în cadrul unei zone.

Un subiect aparte l-a constituit procedura de scoatere a deșeurilor de pe teritoriul ZEL. În acest context s-a anunţat că în urma modificările legislative operate, a fost exclusă necesitatea depunerii declarației vamale, fapt ce a simplificat semnificativ procedura respectivă.

Astfel, scoaterea deșeurilor de pe teritoriul zonelor libere pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova în scopul distrugerii, prelucrării/reciclării sau valorificării la întreprinderile specializate nu se mai consideră import, ci livrare impozabilă cu eliberarea facturii fiscale.

Sesiuni de instruire pentru brokerii vamali

Tot în cadrul discuțiilor, a fost evocată necesitatea asigurării corectitudinii întocmirii rubricilor conținute în declarațiile vamale. În acest sens, reprezentanții Vămii și-au exprimat disponibilitatea organizării mai multor sesiuni de instruire pentru brokerii vamali și declaranții în nume propriu.

Amintim că anterior Vama, în baza unei circulare emise de şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a început să aplice sancțiuni sub formă de amenzi tuturor brokerilor care comiteau greșeli în declarațiile vamale

Ca urmare a unor proteste, şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a semnat un act prin care a retras circulara. Următoarele ședințe urmează a fi organizate pentru rezidenții ZEL din regiunea de centru a țării. Conform Serviciului Vamal, astfel de reuniuni urmează a fi organizate cel puțin o dată în trimestru sau ori de câte ori este necesar.

Totodată, reprezentanții autorităților vamale le-au solicitat celor prezenți să sesizeze autoritatea vamală de fiecare dată când necesită consultații referitoare la operațiunile desfășurate.

Citiţi şi:

Ce prevede noua lege vamală a Moldoveiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Companii servicii și branduri   Legislația și reglementările   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close