Un nou val de scumpiri la țigări. La buget trebuie mai mulți bani

shadow
Luni, 14.05.2018 05:17   2447
Ministerul Finanțelor propune majorarea cu circa 28% a cotei accizelor la țigările fără filtru pentru anii 2019-2020. Motivul invocat este atât necesitatea de a armonizare a taxelor din Moldova cu cele din UE, cât și acumulare de mai mulți bani la bugetul de stat.

Astfel pentru anul 2019 se propune ca la țigările fără filtru cota specifică a accizei să fie de 460 de lei pentru 1.000 de bucăți (cu 100 lei mai mare decât era prevăzut în Codul Fiscal) și 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 – cota specifică de 540 de lei (cu 60 de lei decât era planificat) pentru 1000 de bucăți și 9% cota ad-valorem.

În următorii acciza la țigări se va majora de patru ori

Ministerul Finanțelor menționează că "modificarea are ca scop primordial armonizarea legislației fiscale în concordanță cu cotele accizelor stabilite de către Directiva UE 2011/64/UE ...privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat", dar și prin prevederile din Acordul de Asociere și Convenția-cadru pentru controlul tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății din 2003.

Citiți și:

Un lider democrat de la Căușeni ar fi achitat 21,28 milioane lei pentru a scăpa de pedeapsă

"În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice pînă în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 euro (circa 1.800 lei cursul actual n.r.

Advertisement

) pentru 1.000 de țigarete, indiferent de prețul ponderat de vânzare cu amănuntul", se arată în nota de argumentare a proiectului.

Altfel spus acciza la țigări ar urma să mai crească de patru ori și ceva până în anul 2025. Şi aceasta se va face conform unui grafic. Ţinând cont de faptul că autoritățile rămân în urma graficului, apoi după anul 2020 creșterile vor fi mai semnificative. Iar ca efect vor crește prețurile la țigări.

Gaură de sute de milioane lei

Măsura este privită și ca o acțiune de combatere a consumului produselor din tutun. În plus autoritățile au conștientizat și necesitatea unificării cotelor accizelor la țigaretele fără filtru cu cea a țigaretelor cu filtru, "dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca țigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare".

Şi aici la fel autoritățile au dat dovadă de incoerență fiscală, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a importurile de țigări fără filtru, în timp cel de țigări cu filtru a scăzut.

Dar cel mai tare a fost lovită producția internă de țigări, care s-a diminuat de câteva ori, iar câteva fabrici s-au închis.

De notat că potrivit unor estimări majorarea accizelor la țigări va avea o serie de beneficii pentru Republica Moldova: venituri suplimentare din acciza la tutun - circa 750 milioane euro în perioada 2017-2025; reducerea substanțială a contrabandei cu țigarete și reducerea accesibilității produselor din tutun, odată cu reducerea consumului de tutun în țară și ameliorarea ulterioară a stării de sănătate a populației.

Citiți și:

Deputații au mai găsit o gaură de zeci de milioane la buget. Tot ei au provocat-o



Oportunitati