Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Un nou val de scumpiri la ţigări. La buget trebuie mai mulţi bani

1
 • Deputaţii au intervenit de mai multe ori în politica fiscală
  Foto: arihiva
Luni, 14.05.2018 05:17   1197
Ministerul Finanţelor propune majorarea cu circa 28% a cotei accizelor la ţigările fără filtru pentru anii 2019-2020. Motivul invocat este atât necesitatea de a armonizare a taxelor din Moldova cu cele din UE, cât şi acumulare de mai mulţi bani la bugetul de stat.

Astfel pentru anul 2019 se propune ca la ţigările fără filtru cota specifică a accizei să fie de 460 de lei pentru 1.000 de bucăţi (cu 100 lei mai mare decât era prevăzut în Codul Fiscal) şi 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 – cota specifică de 540 de lei (cu 60 de lei decât era planificat) pentru 1000 de bucăţi şi 9% cota ad-valorem.

În următorii acciza la ţigări se va majora de patru ori

Ministerul Finanţelor menţionează că "modificarea are ca scop primordial armonizarea legislaţiei fiscale în concordanţă cu cotele accizelor stabilite de către Directiva UE 2011/64/UE ...privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat", dar şi prin prevederile din Acordul de Asociere şi Convenţia-cadru pentru controlul tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2003.

Citiţi şi:

Un lider democrat de la Căușeni ar fi achitat 21,28 milioane lei pentru a scăpa de pedeapsă

"În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice pînă în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 euro (circa 1.800 lei cursul actual n.r.

) pentru 1.000 de ţigarete, indiferent de preţul ponderat de vânzare cu amănuntul", se arată în nota de argumentare a proiectului.

Altfel spus acciza la ţigări ar urma să mai crească de patru ori şi ceva până în anul 2025. Şi aceasta se va face conform unui grafic. Ţinând cont de faptul că autorităţile rămân în urma graficului, apoi după anul 2020 creşterile vor fi mai semnificative. Iar ca efect vor creşte preţurile la ţigări.

Gaură de sute de milioane lei

Măsura este privită şi ca o acţiune de combatere a consumului produselor din tutun. În plus autorităţile au conştientizat şi necesitatea unificării cotelor accizelor la țigaretele fără filtru cu cea a țigaretelor cu filtru, "dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca țigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare".

Şi aici la fel autorităţile au dat dovadă de incoerenţă fiscală, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a importurile de țigări fără filtru, în timp cel de țigări cu filtru a scăzut.

Dar cel mai tare a fost lovită producția internă de țigări, care s-a diminuat de câteva ori, iar câteva fabrici s-au închis.

De notat că potrivit unor estimări majorarea accizelor la ţigări va avea o serie de beneficii pentru Republica Moldova: venituri suplimentare din acciza la tutun - circa 750 milioane euro în perioada 2017-2025; reducerea substanțială a contrabandei cu țigarete şi reducerea accesibilității produselor din tutun, odată cu reducerea consumului de tutun în țară și ameliorarea ulterioară a stării de sănătate a populației.

Citiţi şi:

Deputații au mai găsit o gaură de zeci de milioane la buget. Tot ei au provocat-oprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Prețuri și inflația   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close