Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Un nou pericol pentru agricultura Moldovei? Importul fără testare de noi soiuri de plante

1
 • Instituţiile de cercetare din Moldova sunt subfinanţate şi nu pot concura cu cele din Occident
  Foto: asm.md
Sâmbătă, 12.05.2018 08:30   1107

În ultimii cinci ani, din numărul total de soiuri de plante importate şi cultivate în Moldova, doar 48% supraviețuiesc, susţin experții în domeniul agroindustrial, care cer să nu fie permis importul acestora fără testare. Această măsură însă va bloca creşterea competivităţii agriculturii Moldovei.

Consilierul Președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, Ion Perju, a spus că pe 5 aprilie a fost adoptat Catalogul UE pentru varietățile de plante (de fapt Catalogul comun al soiurilor de plante agricole n.r.), în care se presupune că producătorii agricoli vor putea importa în țară soiuri noi, fără ca acestea să fie testate.

În Moldova vor putea fi introduse toate soiurile de plante, incluse în cataloagele UE

„Parlamentul Moldovei a anunţat deja că acest catalog va funcţiona şi pe teritoriul în locul celui naţional. Din acest motiv, vrem să prevenim producătorii agricoli referitor la riscurile pe care și le asumă odată ce vor importa soiuri noi fără ca să le testeze”, a specificat el.

Conform amendamentelor făcute la legislația în vigoare, în jumătate de an după adoptarea legii, în Moldova vor putea fi introduse absolut toate soiurile și varietățile de plante, inclusiv fructe şi cereale care sunt incluse în cataloagele comune ale UE.

„Deși Moldova este o țară mică, aceasta are diferite zone climaterice, care nu sunt potrivite pentru multe dintre soiuri noi introduse în țară. Prin urmare, acestea trebuie să fie testate înainte ca sute de hectare de pământ să fie utilizate în zadar”, susține Ion Perju, citat de Infotag.

O treime din plantele importate în Moldova, nu trec testarea

Vicedirectorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IŞPHTA), Mihail Rapcea, a menţionat că, dacă vom compara condițiile climaterice ale Moldovei cu cele din alte țări, de exemplu din Franța, atunci acestea nu sunt favorabile pentru majoritatea soiurilor de plante aduse de acolo.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Agricultura și vinificația   Relații internaționale  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close