Un nou pericol pentru agricultura Moldovei? Importul fără testare de noi soiuri de plante

shadow
Sâmbătă, 12.05.2018 08:30   1715
În ultimii cinci ani, din numărul total de soiuri de plante importate și cultivate în Moldova, doar 48% supraviețuiesc, susțin experții în domeniul agroindustrial, care cer să nu fie permis importul acestora fără testare. Această măsură însă va bloca creșterea competivității agriculturii Moldovei.

Consilierul Președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial și al administrației publice, Ion Perju, a spus că pe 5 aprilie a fost adoptat Catalogul UE pentru varietățile de plante (de fapt Catalogul comun al soiurilor de plante agricole n.r.), în care se presupune că producătorii agricoli vor putea importa în țară soiuri noi, fără ca acestea să fie testate.

În Moldova vor putea fi introduse toate soiurile de plante, incluse în cataloagele UE

„Parlamentul Moldovei a anunțat deja că acest catalog va funcționa și pe teritoriul în locul celui național. Din acest motiv, vrem să prevenim producătorii agricoli referitor la riscurile pe care și le asumă odată ce vor importa soiuri noi fără ca să le testeze”, a specificat el.

Conform amendamentelor făcute la legislația în vigoare, în jumătate de an după adoptarea legii, în Moldova vor putea fi introduse absolut toate soiurile și varietățile de plante, inclusiv fructe și cereale care sunt incluse în cataloagele comune ale UE.

„Deși Moldova este o țară mică, aceasta are diferite zone climaterice, care nu sunt potrivite pentru multe dintre soiuri noi introduse în țară. Prin urmare, acestea trebuie să fie testate înainte ca sute de hectare de pământ să fie utilizate în zadar”, susține Ion Perju, citat de Infotag.

O treime din plantele importate în Moldova, nu trec testarea

Vicedirectorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IŞPHTA), Mihail Rapcea, a menționat că, dacă vom compara condițiile climaterice ale Moldovei cu cele din alte țări, de exemplu din Franța, atunci acestea nu sunt favorabile pentru majoritatea soiurilor de plante aduse de acolo.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Agricultura și vinificația   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati