Cele trei priorități majore ale guvernului pentru anii 2019-2012

shadow
Sâmbătă, 12.05.2018 07:32   995
Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat vineri, 11 mai, în Parlament, Raportul de activitate al Guvernului pe anul 2017, în care a vorbit despre evoluțiile pe parcursul anului trecut și a punctat aspectele pe care se concentrează în prezent eforturile Executivului.

Pavel Filip a menționat că deși în cei doi ani de guvernare s-au înregistrat evoluții relativ pozitive, "la Guvern, stăm bine cu picioarele pe pământ, nu ne facem iluzii și cunoaștem foarte clar problemele cetățenilor noștri".

O nouă viziune în educație

"Știm că în continuare calitatea vieții la noi în țară nu este așa cum ar trebui să fie. Nu am ajuns încă la nivelul necesar, dar noi suntem determinați să aducem schimbări, știm cum să facem acest lucru și îl vom face. Este important să înțelegem exact care sunt provocările cu care ne confruntăm, iar apoi să luăm decizii responsabile, pentru că aceste decizii, pe care le luăm astăzi, ne definesc următorii 10-20 de ani", a declarat șeful Executivului.

„Am setat 3 priorități majore pentru anii 2019 – 2021, pe care le-am aprobat prin hotărâre de Guvern: educația, justiția și infrastructura”, a anunțat prim-ministrul Pavel Filip.

"Înțelegem că astăzi calitatea studiilor este departe de cum trebuie să fie. Am preluat acest portofoliu cu multe deficiențe. Avem nevoie de o nouă viziune în educație, pentru că schimbările minore nu mai funcționează. Întregul sistem trebuie regândit în așa fel încât să genereze specialiști de top, aici acasă, competitivi inclusiv în spațiul european. Lucrăm deja la elaborarea acestei viziuni care să schimbe modul în care educăm noile generații", a afirmat premierul.

Advertisement

Citiți și:

Câte școli au fost închise pe timpul Guvernului Filip

De notat că la finele anului trecut la cererea lui Vlad Plahotniuc, Guvernul a decis să nu mai închidă școli și chiar a anunțat redeschiderea unor instituții închise anterior. Rezultatul a fost că la Ţepilova, Soroca a fost deschisă o școală unde veneau la lecții doar 1-2 copii.

Cât ne costă injustiția

Şeful executivului s-a referit și la calitatea justiției, care sperie investitorii și pe oamenii de pe loc.

"Ne costă, în același timp, și injustiția din țară, care este un subiect sensibil pentru fiecare dintre noi. Acest sistem s-a dovedit destul de dificil de reformat, au mai încercat și alții. Așa că am decis să le luăm pe rând. Să mergem întâi cu un set de măsuri punctuale, pe care le-am numit convențional, ”mica” reformă a justiției, măsuri și proiecte care deja sunt lansate și urmează a fi implementate anul acesta", a declarat Filip.

Premierul a promis că se va face o evaluare a integrității judecătorilor și vor fi create "mecanisme mai eficiente de tragere la răspundere a acestora în cazul în care încalcă legea și vom face sistemul judiciar mai transparent prin dosare distribuite aleatoriu și ședințe de judecată înregistrate audio și video".

Infrastructura și calitatea vieții

Şeful Cabinetului de Miniștri a vorbit și despre infrastructură, care se află într-o stare dezastruoasă, iar zeci de proiecte finanțate de instituții financiare străine, inițiate 4-5 ani în urmă bat pasul pe loc.

"Vrem ca cetățenii noștri care revin de peste hotare să meargă pe drumuri bune, pe drumuri europene, și să se simtă în siguranță. Vom investi în viitorul copiilor noștri, în corectitudine și onestitate și în calitatea vieții. Asta ne propunem pentru următorii ani", a afirmat Filip.

"În același timp, vom continua să ne concentrăm eforturile pe asigurarea unui mediu de afaceri favorabil, pe grija față de oameni prin implementarea măsurilor de protecție socială și vom încerca să construim un sistem de sănătate modern. Știm ce trebuie făcut și vom face”, a mai spus el. 

Potrivit art.5 din Legea cu privire la Guvern, Executivul răspunde în fața Parlamentului pentru activitatea sa și prezintă în fața Legislativului o dare de seamă, cel puțin o dată pe an.Oportunitati