Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Cele trei priorităţi majore ale guvernului pentru anii 2019-2012

1
 • Premierul Pavel Filip prezentând raportul Guvernului pentru anul 2017
  Foto: parlament.md
Sâmbătă, 12.05.2018 07:32   791
Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat vineri, 11 mai, în Parlament, Raportul de activitate al Guvernului pe anul 2017, în care a vorbit despre evoluțiile pe parcursul anului trecut și a punctat aspectele pe care se concentrează în prezent eforturile Executivului.

Pavel Filip a menţionat că deși în cei doi ani de guvernare s-au înregistrat evoluții relativ pozitive, "la Guvern, stăm bine cu picioarele pe pământ, nu ne facem iluzii și cunoaștem foarte clar problemele cetățenilor noștri".

O nouă viziune în educație

"Știm că în continuare calitatea vieții la noi în țară nu este așa cum ar trebui să fie. Nu am ajuns încă la nivelul necesar, dar noi suntem determinați să aducem schimbări, știm cum să facem acest lucru și îl vom face. Este important să înțelegem exact care sunt provocările cu care ne confruntăm, iar apoi să luăm decizii responsabile, pentru că aceste decizii, pe care le luăm astăzi, ne definesc următorii 10-20 de ani", a declarat şeful Executivului.

„Am setat 3 priorități majore pentru anii 2019 – 2021, pe care le-am aprobat prin hotărâre de Guvern: educația, justiția și infrastructura”, a anunţat prim-ministrul Pavel Filip.

"Înțelegem că astăzi calitatea studiilor este departe de cum trebuie să fie. Am preluat acest portofoliu cu multe deficiențe. Avem nevoie de o nouă viziune în educație, pentru că schimbările minore nu mai funcționează. Întregul sistem trebuie regândit în așa fel încât să genereze specialiști de top, aici acasă, competitivi inclusiv în spațiul european. Lucrăm deja la elaborarea acestei viziuni care să schimbe modul în care educăm noile generații", a afirmat premierul.

Citiţi şi:

Câte școli au fost închise pe timpul Guvernului Filip

De notat că la finele anului trecut la cererea lui Vlad Plahotniuc, Guvernul a decis să nu mai închidă şcoli şi chiar a anunţat redeschiderea unor instituţii închise anterior. Rezultatul a fost că la Ţepilova, Soroca a fost deschisă o şcoală unde veneau la lecţii doar 1-2 copii.

Cât ne costă injustiţia

Şeful executivului s-a referit şi la calitatea justiţiei, care sperie investitorii şi pe oamenii de pe loc.

"Ne costă, în același timp, și injustiția din țară, care este un subiect sensibil pentru fiecare dintre noi. Acest sistem s-a dovedit destul de dificil de reformat, au mai încercat și alții. Așa că am decis să le luăm pe rând. Să mergem întâi cu un set de măsuri punctuale, pe care le-am numit convențional, ”mica” reformă a justiției, măsuri și proiecte care deja sunt lansate și urmează a fi implementate anul acesta", a declarat Filip.

Premierul a promis că se va face o evaluare a integrității judecătorilor şi vor fi create "mecanisme mai eficiente de tragere la răspundere a acestora în cazul în care încalcă legea și vom face sistemul judiciar mai transparent prin dosare distribuite aleatoriu și ședințe de judecată înregistrate audio și video".

Infrastructura şi calitatea vieţii

Şeful Cabinetului de Miniştri a vorbit şi despre infrastructură, care se află într-o stare dezastruoasă, iar zeci de proiecte finanţate de instituţii financiare străine, iniţiate 4-5 ani în urmă bat pasul pe loc.

"Vrem ca cetățenii noștri care revin de peste hotare să meargă pe drumuri bune, pe drumuri europene, și să se simtă în siguranță. Vom investi în viitorul copiilor noștri, în corectitudine și onestitate și în calitatea vieții. Asta ne propunem pentru următorii ani", a afirmat Filip.

"În același timp, vom continua să ne concentrăm eforturile pe asigurarea unui mediu de afaceri favorabil, pe grija față de oameni prin implementarea măsurilor de protecție socială și vom încerca să construim un sistem de sănătate modern. Știm ce trebuie făcut și vom face”, a mai spus el. 

Potrivit art.5 din Legea cu privire la Guvern, Executivul răspunde în faţa Parlamentului pentru activitatea sa și prezintă în faţa Legislativului o dare de seamă, cel puţin o dată pe an.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Construcții și imobiliare   Reforme și politica economică   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close