Noi proiecte comune moldo-române: de la turismul vinicol la Ştefan cel Mare

shadow
Sâmbătă, 12.05.2018 06:12   1958
Ministerul Turismului din România, în colaborare cu Agenția Turismului din Republica Moldova, vor dezvolta două rute turistice comune: "Drumul Vinului" și „Ruta Voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt în România și Republica Moldova”, pentru atragerea unui număr mare de turiști străini,

„Probabil, în maxim o lună de zile, o să-l avem și semnat (acordul – n.r.) atât de partea română, cat și de partea moldoveană. Avem proiecte comune, ruta domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt în patru locații în România și în cinci locații în Republica Moldova. O să-l finalizăm până la sfârșitul anului, o să avem și modalitățile de promovare", a spus Ministrul Turismului, Bogdan Trif, citat de ZF.ro.

Un Drum al Vinului

"Nu dorim să ne oprim doar aici, vrem să dezvoltăm o rută a vinului atât în România cat și în Republica Moldova, să putem oferi pachete turistice comune în special turiștilor din țările asiatice care doresc astfel de oferte. Este un potențial turistic pe care noi în ultima perioadă nu l-am exploatat la adevărata capacitate”, a adăugat oficialul român,

Noul parteneriat a fost anunțat la sfârșitul unei vizite la crama LacertA din Fințești, Buzău, o investiție de 8 milioane euro a unui om de afaceri austriac.

Advertisement

Potrivit Ministerului Turismului, "noul traseu turistic ar urma să pună în valoare vinul românesc și pe cel moldovenesc, în cadrul unui produs destinat promovării celor două țări în piețe importante pentru România, precum China, Japonia și alte țări din Asia și Europa".

„Ruta Vinului” va fi inclusă în "Drumul Vinului European”, proiect ce urmează să fie propus Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU. Acesta poate ajunge un proiect relevant de valoare mondială, la fel cum este și “Ruta Mătăsii”, a menționat Stanislav Rusu, director general al Agenției Turismului.

În realitate proiectul nu este o noutate. Opt ani în urmă același prooect a fost anunțat la Stațiunea viti-vinicolă Pietroasele, de ministrul Turismului de atunci, Elena Udrea (acuzată acum de trafic de influență și fugară în Costa Rica), in prezența Ambasadorului Republicii Moldova Iurie Reniță.

Ruta Voievodului Stefan cel Mare

România și Republica Moldova au început deja implementarea unei rute culturale importante pentru dezvoltarea turismului din ambele țări, "Ruta Voievodului Stefan cel Mare”.

În România, ruta cuprinde cetatea Sucevei, Putna, Palatul Culturii din Iași, Cetatea Neamț, ctitorii ale voievodului din Vaslui și alte locuri încărcate de istoria lui Ştefan. În Republica Moldova, traseul ar putea cuprinde Hrubele Lăpușna, Mănăstirile rupestre Orhei, cetățile Soroca și Bender.

După Drumul Vinului, ar putea urma și alte proiecte precum Drumul Mănăstirilor, Drumul Fortărețelor, mai susțin autoritățile turistice.



Oportunitati