Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

De ce Guvernul a rectificat Bugetul pentru anul 2018

1
 • Foto: gov.md
Vineri, 11.05.2018 05:16   1200
Cabinetul de miniștri a aprobat modificări și completări la Legea bugetului de stat pe anul 2018. Documentul prevede majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1.312,5 milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei.

Ministrul Finanţelor Octavian Armaşu a declarat că factorul de bază, care au determinat amendamentele operate la bugetul de stat pe anul 2018 sunt ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar (deficit) reieșind din reestimarea prognozelor principalilor indicatori macroeconomici, care au fost coordonate cu experții FMI.

Un alt factor este revizuirea și prioritizarea programelor de cheltuieli, implementarea programelor noi care nu au fost aprobate în Lege şi asigurarea implementării în continuare a reformei administrației publice centrale.

Potrivit ministrului Finanţelor la rectificare s-a luat în calcul şi faptul că până la finele anului 2018 Moldova  va primi doar două din cele trei tranşe de asistenţă macrofinanciară din partea UE. Iar asta semnifică cu 43 de milioane de euro mai puţin.

În schimb se atestă o creştere semnificativă a încasărilor la buget, ceea ce a permis alocarea de bani suplimentari pentru diverse proiecte.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor – 800 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de peste 32 milioane de lei pentru consolidarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, ale Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale.

Aceasta inclusiv în vederea definitivării procesului de realizare a condiționalităților pentru primirea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE.

Cheltuielile pentru prestații sociale vor spori cu 16,7 milioane de lei, majorare cauzată de creșterea ajutoarelor bănești și achitarea indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă.

În același timp, majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de sporirea comerțului exterior, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Comparativ cu bugetul aprobat, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite.

Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 sunt următorii: venituri – în sumă de 36,92 miliarde lei, cheltuieli – în sumă de 41,98 miliarde lei, iar deficitul bugetar va constitui 5.06 miliarde lei. 

Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close