De ce Guvernul a rectificat Bugetul pentru anul 2018

shadow
Vineri, 11.05.2018 05:16   1492
Cabinetul de miniștri a aprobat modificări și completări la Legea bugetului de stat pe anul 2018. Documentul prevede majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1.312,5 milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a declarat că factorul de bază, care au determinat amendamentele operate la bugetul de stat pe anul 2018 sunt ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar (deficit) reieșind din reestimarea prognozelor principalilor indicatori macroeconomici, care au fost coordonate cu experții FMI.

Un alt factor este revizuirea și prioritizarea programelor de cheltuieli, implementarea programelor noi care nu au fost aprobate în Lege și asigurarea implementării în continuare a reformei administrației publice centrale.

Potrivit ministrului Finanțelor la rectificare s-a luat în calcul și faptul că până la finele anului 2018 Moldova  va primi doar două din cele trei tranșe de asistență macrofinanciară din partea UE. Iar asta semnifică cu 43 de milioane de euro mai puțin.

În schimb se atestă o creștere semnificativă a încasărilor la buget, ceea ce a permis alocarea de bani suplimentari pentru diverse proiecte.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor – 800 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati