Noi indicații geografice pentru produse tradiționale moldovenești ar putea să obțină protecție

shadow
Vineri, 11.05.2018 08:00   1721
Acestea au fost identificate în cadrul unui studiu, elaborat de experții Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” în Republica Moldova în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Rezultatele studiului au fost prezentate, astăzi, în cadrul unui Atelier de lucru cu genericul "Rolul produselor tradiționale cu Indicație Geografică în dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova și Uniunea Europeană", organizat în cadrul expoziției FOOD & DRINKS, care se desfășoară în aceste zile la C.I.E. "Moldexpo".

La baza studiului au stat rezultatele campaniei naționale de identificare a produselor, băuturilor și bucatelor specifice anumitor regiuni geografice, care ar putea fi promovate sub o indicație geografică sau în calitate de specialități tradiționale garantate, care a fost desfășurată în perioada august-octombrie 2017. Experții au analizat cele 3 zone economice și agro-pedologice ale Republicii Moldova (zonele Nord, Centru și Sud), 33 de raioane, UTAG și municipiile Chișinău și Bălți. În rezultat, au fost identificate 71 de produse, băuturi, bucate și obiecte de meșteșugărit și artizanat, dintre care 55 sunt produse agricole și agroalimentare, iar 16 - obiecte de meșteșugărit și atizanat.

Advertisement

La etapa de evaluare ulterioară, urmare interesului manifestat de mediul de afaceri, au fost selectate 7 produse pentru care urmează să fie obținută protecția IG sau a STG. Aceste produse sunt: Kaurma (produs din carne de oi), Brânză de capră de Măgura, Miere de Codru, Miere din Codrii Tigheciului și Mousse de miere cu pomușoare de pădure, Pistil de fructe, condiment pisat uscat din ardei roșu dulce.

De asemenea, la eveniment au fost abordate provocările și oportunitățile de dezvoltare a afacerilor cu produse tradiționale și cu IG în țara noastră, precum și potențialul de export al acestora pe piețele UE. Potrivit experților Proiectului UE, sectorul produselor care pot fi promovate și comercializate sub IG este compus în cea mai mare parte din micro întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii sau de meșteri populari. Tendința economică generală, care face parte din procesul de înregistrare, promovare și comerț cu produse cu IG, arată că majoritatea produselor din UE, dar și din alte țări terțe, sunt produse de întreprinderi mici și mijlocii, cu tendință de asociere a acestora în cooperative agricole și asociații de producători.

La eveniment au participat reprezentanți de la AGEPI, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, Camera de Comerț și Industrie, experți ai Proiectului UE „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” în Republica Moldova și aproximativ 20 de producători autohtoni.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt protejate în baza înregistrării pe cale națională – 10 denumiri de origine, inclusiv 3 autohtone și 7 străine, precum și 7 indicații geografice autohtone.Oportunitati