Frauda de 10 milioane lei de la Banca de Economii. Cu ce s-a finalizat cazul

shadow
Joi, 10.05.2018 11:10   1788
Până la furtul miliardului, la Banca de Economii au mai fost și alte cazuri de dispariție a unor sume importante de bani de la această instituție financiară.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri s-a întâmplat la Filiala din raionul Râșcani a Băncii de Economii.

Potrivit datelor difuzate de Procuratura Generală și sențințelor de judecată, Rodica Berliba, contabilă șef-adjunctă și Aliona Ciubara, șefa depozitului de valori, dar și alte 2 persoane au realizat o schemă criminală prin care, în perioada anilor 2007-2014 și au reușit să sustragă sume mari de bani ce aparțineau instituției financiare.

Este vorba de 7.738.000 de lei, 50.450 de dolari și 88.800 de euro (în total peste 10 milioane de lei), bani pe care ulterior i-au folosit în interese personale.

Citiți și:

Banca de Economii anunță măsuri aspre de securizare a activității

Angajații Băncii de Economii au fost reținuți încă în iulie 2014, iar în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au restituit o parte din mijloacele sustrase. Cu toate acestea, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, procurorii au aplicat sechestru pe mai multe averi ale figuranților.

În ianuarie 2015 contabila șef-adjunctă și șefa depozitului de valori au fost condamnate la câte 5 ani și 4 luni de închisoare pentru delapidarea averii băncii, cu restituirea sumei pagubei materiale, cauzate prin comiterea infracțiunii.

Advertisement

Procurorii, care au solicitat condamnarea celor două șefe de la filiala Râșcani a BEM la câte 9 ani de detenție, anunțau atunci că vor contesta sentința Judecătoriei Râșcani, pentru că o consideră prea blândă. 

Au urmat mai multe procese pe acest caz, pentru că s-au depistat și alte fapte. 

Iată că Procuratura Anticorupție anunță despre condamnarea la începutul acestei luni de către judecătoria Drochia (sediul Râșcani) a fostei șef a depozitului de valori a filialei din Râșcani a BEM, pe alta capăt de acuzare: săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor în proporții deosebit de mari (art.243 alin.(3) lit.b) Cod penal), la o pedeapsă cu închisoare pe un termen de opt ani.

La pedeapsa aplicată, a fost inclus termenul pedepsei executate parțial, stabilită prin sentința Judecătoriei Râșcani din martie 2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare a averii a Băncii. 

"În fapt, inculpata, activând în funcția de șef al depozitului de valori a filialei SA „Banca de Economii”, în perioada anul 2007-2014, prin înțelegere prealabilă cu mai mulți angajați ai aceleiași instituții bancare, având acces liber la depozitul de valori al filialei „Râșcani” a SA „Banca de Economii”, a sustras mijloace bănești în proporții deosebit de mari, în valută, lei moldovenești, dolari SUA și euro.

Intrând în posesia mijloacelor bănești, având intenția spălării banilor prin convertirea, transferul, deghizarea originii, transmiterea și deplasarea reală a banilor sustrași, despre care știa cu certitudine că aceștia constituie venituri ilicite, în perioada anilor 2007 – 2009, inculpata a procurat mai multe bunuri imobile în sumă totală de 1.148.810 lei. În continuare, în scopul voalării acțiunilor sale infracționale, dorind să atribuie un aspect legal sursei și provenienței mijloacelor bănești, inculpata a obținut mai multe împrumuturi cu destinație specială de la instituțiile bancare", se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit Procuraturii, atât pe durata urmăririi penale, desfășurate de comun cu ofițerii CNA, cât și la examinarea cauzei în instanța de judecată, inculpata nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate. Sentința este cu drept de atac.



Oportunitati