Noi scumpiri la orizont. Petrolul se scumpește, iar după el benzina și gazul

shadow
Joi, 10.05.2018 06:04   2574
Prețul petrolului a crescut miercuri cu peste 3% atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate, după ce președintele american Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul și reluarea sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Miercuri, 9 mai, cotația barilului de țiței marca Brent a urcat până la 77,20 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2014. Cotația barilului de țiței West Texas Intermediate (WTI), a crescut și ea cu aproape 3% până la 71,17 dolari, în apropiere de maximele atinse la finele lui 2014.

Iranul, Venezuela și Trump

„Cu siguranță exporturile de petrol iranian spre Asia și Europa vor scădea în acest an și în 2019 pe măsură ce unele state vor căuta surse alternative de aprovizionare pentru a evita să nemulțumească Washingtonul, iar sancțiunile vor începe să-și facă simțite efectele", a declarat pentru Reuters Sukrit Vijayakar, director la firma de consultanță energetică Trifecta.

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancțiunilor internaționale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian astfel că în luna aprilie 2018 Iranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită și Irak.

Analiștii estimează că noile sancțiuni americane ar putea reduce livrările de petrol iranian cu până la un milion de barili pe zi, urmând ca impactul să fie mai mare în 2019 având în vedere că sancțiunile au nevoie de timp pentru a fi impuse.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Bursa și tranzacții   Energetica și industria   Prețuri și inflația   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati