Când România va putea asigura cu gaze și Republica Moldova

shadow
Miercuri, 09.05.2018 10:57   1371
Începând cu anul 2022, România va putea asigura un export de un miliard de metri cubi de gaze în Republica Moldova, a anunțat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul companiei Deloitte, la lansarea studiului "Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești", realizat la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Potrivit studiului citat de Bursa.ro, România nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federația Rusă, după ce va începe extracția din Marea Neagră.

"Din ultimele date raportate de Eurostat, România este în acest moment pe locul trei în topul țărilor cu cea mai mică dependență de importuri, iar, odată cu producția de gaze din Marea Neagră, avem toate șansele să îmbunătățim această performanță. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred că România este într-o situație privilegiată, având sursa", a declarat, Răzvan Nicolescu.

El a explicat că din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 de miliarde de metri cubi, adică 5 miliarde de metri cubi anual, în medie, din care 65% ar putea fi consumat în țară.

Advertisement

"Această producție, în primul rând, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruși", a continuat Nicolescu. Potrivit lui producția din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani în ceea ce privește extracția onshore.

Potrivit studiului, investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari și un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040.

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA și accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuțiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevențe - 5,5 miliarde de dolari. Tot în aceeași perioadă, aceste investiții vor susține anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului. Din aceste investiții, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziții din import.

De notat că Moldova poate importa cantități foarte mici de gaze (0.1% din consum) din România prin intermediul conductei Iași-Ungheni. 

Consumul anual al Moldovei fără regiunea separatistă se ridică la 1,1 miliarde metri cubi, iar cu Transnistria ajunge la trei miliarde metri cubi. 99,9% din necesarul de gaze este importat din Rusia.Oportunitati