Noua misiune a unui fost vicepremier

shadow
Vineri, 04.05.2018 12:26   1531
Octavian Calmîc, fost vicepremier și ministru al Economiei, acum consilier principal de stat al prim-ministrului, a coordonat pe 3-4 mai, la Geneva, ședința Comitetului UNECE privind Capacitatea Comercială și Standardele Economice.

În cadrul reuniunilor de nivel înalt a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și Comitetului privind Capacitatea Comercială și Standardele Economice din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE), delegația Republica Moldova a prezentat, în premieră, Planul Național privind Facilitarea Comerțului și eradicarea barierelor tehnice și regulatorii în dezvoltarea schimburilor comerciale pentru perioada 2018-2020.

92 de reforme în domeniul facilitării comerțului

Documentul cuprinde 92 de acțiuni, care urmează a fi implementate de Republica Moldova până în 2020.

Advertisement

Unele acțiuni vor implica asistența tehnică și financiară oferită de către organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare, care urmează să se reunească până la sfârșitul acestui an, la Chișinău.

În baza unei analize, realizate de UNECE, a fost elaborat un studiu al necesităților, care conține 38 de recomandări în vederea eliminării barierelor regulatorii și de procedură în calea comerțului din Republica Moldova.

Referindu-se la măsurile întreprinse de autoritățile publice centrale din țara noastră, delegația Republicii Moldova a prezentat stadiul negocierilor cu alte state terțe în vederea extinderii conceptului de operator economic autorizat, stabilirea unui mecanism eficace de prezentare a garanțiilor vamale de către întreprinderile mici și mijlocii în procedurile de tranzit comercial, precum și lansarea negocierilor cu alte state privind cooperarea vamală.

Președinte al Comitetului UNECE privind Capacitatea Comercială și Standardele Economice, este șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi. Delegația Republicii Moldova la reuniune este condusă de către directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban.Oportunitati