Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Un nou pericol paște Moldova! Economia ar putea fi lovită de „boala olandeză”

1
 • Leul continuă să se aprecieze
  Foto: mold-street.com
Joi, 03.05.2018 14:00   4637
Economiștii de la Expert-Grup avertizează că există simptome că în anul 2018, Republica Moldova ar putea fi lovită de „boala olandeză”.

„Boala olandeză” este determinată de creșterea influxului de valută ce stimulează aprecierea monedei naționale și care duce la majorarea prețurilor la produsele necomercializabile (bunuri ce nu constituie obiectul operațiunilor export/import), susțin experții.

Semne și efecte

Potrivit lor și în 2007-2008 s-au atestat anumite semne ale „bolii olandeze”: influxul masiv de valută a determinat aprecierea leului moldovenesc și a cauzat creșterea prețurilor la imobil.

Citiți și:

Impactul aprecierii leului. Datoria externă s-a diminuat cu circa un miliard de lei

"Evoluțiile din 2018 pot fi comparate cu cele din 2007-2008, deși există mai multe deosebiri.

Înainte de criza economică din 2009 creșterea remiterilor și a investițiilor străine a stimulat creșterea cererii pentru imobil. În prezent rolul remiterilor și a investiților străine directe s-a diminuat: dacă în 2008 ponderea veniturilor remise în PIB constituia 31,2%, iar cota influxului de ISD era de 11,7%, atunci în 2017 remiterile dețineau 19,2%, iar in investițiile străine 2,5%", se arată într-o analiză a Expert-Grup.

Totodată, în prezent a crescut ponderea asistenței financiare externe oferite Guvernului. Acest fapt favorizează investițiile publice. În acest context în 2018 este posibilă scumpirea unor servicii aferente construcțiilor (cum ar fi proiectarea sau inspectarea), dar și creșterea prețurilor pentru construcțiile finanțate din surse private, deoarece mai mulți muncitori ar putea fi implicați în proiecte publice,se mai arată în analiza Expert-Grup.

Boala olandeză

Boala olandeză (Dutch desease) este o teorie economică inventată acum 40 de ani (1977) de revista The Economist pentru a descrie declinul producției în Olanda după descoperirea în anul 1959 a unui important zăcământ de gaze ce a culminat cu cel mai mare parteneriat public-privat din lume între guvernul olandez și corporațiile Exxon și Shell.

Pe scurt, teoria susține că o creștere a veniturilor din resursele naturale deindustrializează economia prin aprecierea cursului de schimb, ceea ce face producția internă mai puțin productivă și respectiv competitivă.

Extinsă, teoria se aplică și cazurilor de intrări masive de valută care afectează economia internă. Așa cum e cazul Moldovei cu remitențele.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Construcții și imobiliare   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close