Veniturile bugetare din accize s-au prăbușit cu 26% în primul trimestru

shadow
Vineri, 27.04.2018 06:00   1820
În primele 3 luni ale anului 2018, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 8,43 miliarde lei, în creștere cu 8,8% (680 milioane lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, această majorare a avut loc în urma creșterii veniturilor generale și colectate cu 8,7% (673,4 milioane lei) și veniturilor proiectelor finanțate din surse externe - cu 14,4% (6,5 milioane lei). 

Fiscul întrece Vama

Cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Fiscal de Stat. Veniturile administrate de către instituție au constituit circa 4,41 miliarde lei, cu 24,3% (862,4 milioane lei) mai mult față de perioada similară a anului 2017. În același timp veniturile acumulate de Vamă s-au diminuat cu circa 4,5%.

Citiți și:

Premierul Filip, „recordul” de la Fisc și noile angajamente față de FMI

Potrivit Ministerului Finanțelor factorii care au influențat majorarea încasărilor sunt:

  • majorarea salariului mediu lunar pe economie, ceea ce a dus la creșterea veniturilor salariale atât în sfera bugetară, cât și în sectorul real;
  • creșterea gradului de conformare a contribuabililor la aspectul de înregistrare a contractelor de transmitere în folosință a proprietății imobiliare persoanelor fizice;
  • majorarea încasărilor din contul impozitului pe venit persoanelor juridice conform declarațiilor depuse de către agenții economici pentru anul de activitate precedent și trimestrul I al anului 2018.
 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati