Domeniul la care întrecem Azerbaijanul și Albania, dar rămânem în urma tendințelor globale

shadow
Marţi, 24.04.2018 10:26   2896
Accesul la serviciile financiare este vital pentru dezvoltarea globală, făcând mai ușor investițiile în sănătate, educație și afaceri. Conturile bancare sau un instrument de plată prin mobil ajută familiile să gestioneze situațiile de urgență și constituie un pas vital în eliminarea sărăciei, arată raportul Global Findex, elaborat de Banca Mondială.

La acest capitol Moldova este însă una dintre codașele lumii. Astfel raportul relevă că în 2017, Moldova doar 44% din adulți aveau un cont bancar, în timp ce media globală este de 69%.

Rămânem în urma majorității statelor din regiune

Raportl relevă de exemplu din fostul lagăr socialist doar Azerbaijanul cu o rată de 29%, Uzbekistanul - cu 37%, Kârgâzstan și Albania cu 40% și Turkmenistanul cu 41% rămân în urma noastră.

În restul statelor rata adulților ce au un cont bancar este mai mare: în Tadjikistan - 47%, Armenia - 48%, Kosovo - 52%, România - 58%, Ucraina - 63%, Rusia - 70% sau Estonia cu 98%.

Este adevărat că în ultimii trei ani rata adulților din Moldova ce au un cont bancar a crescut semnificativ de la 18% în 2014 la 44% în 2017. 

Incluziunea financiară contribuie la reducerea sărăciei

Conform Global Findex în 2017, la nivel mondial, 3,8 miliarde de adulți (69%), au acum un cont bancar sau un instrument de plată prin mobil, ceea ce - în opinia autorilor studiului - „constituie un pas vital în eliminarea sărăciei”.

„Acest procentaj constituie o creștere față de cota de 62% în 2014 și de 51% în 2011. Deși în anumite țări a crescut numărul de titulari de conturi, în alte părți ale lumii progresele au fost mai lente, adesea împiedicate de disparitățile dintre femei și bărbați și dintre săraci și bogați.

Advertisement

Discrepanțele dintre bărbați și femei în țările aflate în curs de dezvoltare au rămas neschimbate din 2011, la 9%”, arată raportul.

„Incluziunea financiară permite cetățenilor să facă economii pentru nevoile gospodăriei, să se împrumute pentru a sprijini o activitate comercială sau să-și creeze un fond pentru urgență. Accesul la serviciile financiare constituie o etapă foarte importantă pe calea spre reducerea nivelului de sărăcie și inegalitate, iar noile informații privitoare la numărul de posesori de telefoane mobile și la accesul la internet evidențiază existența unor oportunități fără precedent de utilizare a tehnologiei pentru atingerea obiectivului de incluziune financiară universală“, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Bărbații își deschid un cont în bancă mai degrabă decât femeile

La nivel global crește gradul de incluziune financiară, care este accelerat și de utilizarea telefoniei mobile și a internetului, însă câștigurile sunt inegale atunci când se face o comparație între națiuni, iar la utilizarea serviciilor financiare studiul constată că bărbații își deschid un cont în bancă mai degrabă decât femeile.

„Atunci când guvernul depune plățile aferente ajutoarelor sociale sau alte subvenții direct în conturile bancare digitale ale unor femei, impactul este uimitor. Femeile dobândesc o putere decizională mai mare în gospodărie și au la dispoziție mai multe instrumente financiare, pe care le investesc în prosperitatea familiilor lor, ceea ce duce la o mai amplă creștere economică“, a menționat Melinda Gates, Co-președinta Fundației Bill & Melinda Gates.

Global Findex - un set de date extins care descrie modul în care oamenii din 144 de economii utilizează serviciile financiare - a fost creat de Banca Mondială cu finanțare de la Fundația Bill & Melinda Gates, în colaborare cu Gallup, Inc.

Datele oferă foarte multe informații utile practicienilor din domeniul dezvoltării, politicienilor implicați și cercetătorilor din acest domeniu, care contribuie la monitorizarea progreselor înregistrate pe calea îndeplinirii obiectivului Grupului Băncii Mondiale de a promova Dreptul la Acces Universal la Serviciile Financiare până în anul 2020, precum și Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU.

Chiar dacă incluziunea financiară este în creștere la nivel global, progresul este inegal, iar 1,7 miliarde de adulți rămân nebankați. 



Oportunitati