Licitație importantă chiar în ajun de alegerea primarului

shadow
Duminică, 22.04.2018 10:41   916
Capitala Republicii Moldova ar putea avea, în premieră și propria Concepție de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pe teritoriul municipiului.

Primăria municipiului Chișinău informează că pe 16 mai 2018 va avea loc concursul pentru elaborarea documentului strategic de politici publice „Concepția de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pentru teritoriul municipiului Chișinău", una din cele mai importante strategii ale orașului, care urmează a fi elaborată în termen de 12 luni.

Strategie de dezvoltare a infrastructurii transporturilor pentru anii 2018-2042

Potrivit anuțului, Faza I prevede Strategia și direcțiile de dezvoltare a infrastructurii transporturilor pentru anii 2018-2042. Termen de proiectare - șapte luni de la desemnarea câștigătorului licitației. După aprobare în modul stabilit de către Consiliul municipal Chișinău, documentul va servi drept bază pentru modificarea documentației urbanistice: "Planul Urbanistic General al orașului Chișinău", „Schemei complexe a transporturilor municipiului Chișinău" și „Planul Urbanistic Zonal Centru orașul Chișinău".

Advertisement

În același timp Faza II prevede Planul de implementare și soluții de realizare (măsuri și proiecte) a Concepției de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor pe termen scurt, mediu și lung. Termen de proiectare - cinci luni după aprobarea Fazei I.

Potrivit cerințelor impuse accentul va fi pus pe schimbarea priorităților și pe importanța recuperării patrimoniului istoric, prin eliminarea destructurării urbane generate de intervențiile din perioada post-sovietică, inclusiv din ultimii 25 ani și reconectarea acestei zone la viața orașului.

Chișinăul tinde să devină o metropolă

Proiectul menționat urmează să prezinte soluții pentru „o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente cu localitățile din zonă, în contextul în care orașul Chișinău tinde să formeze o zonă metropolitană cu acestea".

Planul se va baza pe situația existentă în domeniul transportului și va prezenta soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea transportului public, a infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.

Documentul urmează să prezinte propuneri concrete pentru mai multe domenii, precum crearea de rute ocolitoare, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor, noi reglementări rutiere etc.

Astfel se vor analiza toate mijloacele de transport - motorizat și nemotorizat, de pasageri și de marfă, în mișcare și staționare, public sau privat. Traficul pietonal va fi și acesta foarte atent analizat, consultantul urmând să ofere soluții mai bune și în acest domeniu.

La nivelul municipiului Chișinău vor fi demarate o serie de sondaje în trafic, dar și la domiciliul locuitorilor orașului. Vor fi numărate mașinile, vor fi numărați pietonii, va fi cuantificat fluxul de pasageri în stațiile de autobuz.Oportunitati