Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova

1 2 3
 • Stela Pahomi a fost membru al Consiliului de administrație al MAIB
  Foto: realitatealive.md
 • Momentul când magistrata citea verdictul
  Foto: newsmaker.md
 • Foto: instante.justice.md
Sâmbătă, 21.04.2018 09:52   5238
Stela Pahomi, considerată unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, împreună cu fratele și altă persoană au fost achitate în dosarul de escrocherie prin care un grup de 75 de acționari ai Moldova-Agroindbank au fost deposedați ilegal de active.

În ședința din 20 aprilie 2018, Judecăroria Chișinău (Buiucani) în persoana magistratului Galina Moscalciuc a achitat-o pe Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administrație al MAIB, învinuită de cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere, dar și și alte (art.42 alin.(2), (3), (4), 45, 196 alin. (4) Cod Penal).

Achitați sau eliberați de răspundere

Motivul invocat este că "fapta nu întrunește elementele infracțiunii". Potrivit Newsmaker, instanța a decis să îi returneze toată averea confiscată, inclusiv șase milioane lei de pe contul unei bănci, un automobil Porshe și un apartament din centrul Capitalei.

Același verdict a fost și în cazul fratelui acesteia, Alexandru Grumeza, dar și a lui Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA.

Totuși Vladimir Torodii a fost recunoscut vinovat de încălcarea legislației la ținerea registrului deținătorilor de valori mobiliare/unități de fond, dar a fost eliberat de răspunderea penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

În același timp Octavian Popînin, fost angajat al Inspectoratului de Poliție al sectorului Râșcani din capitală a fost recunoscut vinovat de luarea, sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor, imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor, dar a fost eliberat de răspunderea penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.

În același timp instanța a respins cererea unor persoane fizice și juridice ce au fost prejudiciate de această grupare, inclusiv a Galinei Iablocikina și a Svetlanei Curilova, care au fost lăsate fără acțiunile MAIB moștenite de la mama lor.

Arestată și acuzată de spălare de bani

La finele lunii martie 2016, Stela Pahomi a fost arestată, iar procurorii o acuzau de organizare și instigare la dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înșelăciune sau abuz de încredere, cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari, dar și pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, ea risca până la 15 ani de închisoare.

Pe 5 iulie 2016, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înșelăciune și abuz de încredere, a 75 de acționari ai Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din Republica Moldova, de către un grup de patru persoane, ce ar fi fost condus de Stela Pahomi.

Schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acționarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acționarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente.

În prezent însă Pahomi se află la libertate și a revenit în Consiliul Moldasig. Asta după ce ea a depus mărturii în dosarul Platon. 

De notat că Stela Pahomi a lucrat până în anul 2001 în funcția de șef al Departamentului supraveghere, control și anchetă din cadrul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliaredar a fost demisă pentru încălcări.

Citiți și:

Schema prin care au fost jefuiți 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldovaprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close