Circa 70% din drumurile naționale sunt în stare mediocră, rea sau foarte rea

shadow
Vineri, 20.04.2018 10:30   1698
Raportul anual privind administrarea Fondului Rutier de către întreprinderea de stat „Administrația de Stat a Drumurilor" arată că în pofida alocării de miliarde de lei pentru lucrări de reconstrucție și întreținere, starea drumurilor naționale este în cea mai mare parte rea sau mediocră.

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2017, volumul defalcărilor în fondul rutier a constituit 1,45 miliarde lei, din care 1,08 miliarde lei au revenit drumurilor publice naționale, iar 367,9 milioane lei drumurilor publice locale.

Unde dispar banii ce trebuiau să ajungă în Fondul Rutier

Volumul real al acumulărilor în fondul rutier conform prevederilor legislației în vigoare (inclusiv 80% de la accizele la carburanți) a constituit 2,2 miliarde de lei.

Cu toate acestea și în anul 2017, Guvernul și Parlamentul prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea fondului rutier au decis că defalcările la fondul rutier din volumul total al accizelor la produsele petroliere (cu excepția gazului lichefiat) nu pot depăși 44,14%.

Altfel spus în loc de 1,76 miliarde de lei, cât ar fi urmat să ajungă în Fondul Rutier, conform legislației s-au defalcat doar 968 de milioane lei, adică cu 45% mai puțin.

Unde s-au dus restul banilor autoritățile nu precizează, dar anterior în anii 2015-2016 acești bani se duceau pentru a acopri alte "găuri" din Bugetul de stat.

Starea drumurilor: de la mediocră la foarte rea

Alocarea unor sume mai mici decât s-a planificat încă în 2012, are ca efect menținerea degradării structurale avansate a drumurilor (mai mult de 70% din lungimea drumurilor au o durată de exploatare care depășește orice limite), acest indice nu poate fi considerat ca indice veridic al stării tehnice.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor în prezent doar 30% din drumurile naționale sunt în stare bună sau excelentă.

Advertisement

În timp ce aproape 70% din acestea sunt în stare rea, foarte rea, sau mediocră.

O comparare "a stării tehnice a rețelei drumurilor cu datele anilor precedenți este problematică ca urmare a reclasificării rețelei drumurilor publice", susține ASD.

Astfel în anul 2017 a fost efectuată transmiterea a 3.494 de kilometri de drumuri locale în administrarea organelor publice locale de nivelul II. Totodată de către Administrația de Stat a Drumurilor au fost efectuate lucrări de investigare a rețelei de drumuri publice, inclusiv precizarea lungimii acestora, prin urmare la balanța acesteia au rămas 5.850,11 kilometri drumuri publice naționale, din care 602,27 kilometri drumuri expres, 1.977,45 kilometri drumuri republicane și 3.270,39 kilometri de drumuri regionale.

Cine distruge drumurile

Potrivit ASD rezultatele investigării traficului rutier confirmă o creștere esențială a intensității circulației pe drumurile publice naționale. Pe lângă creșterea intensității totale a circulației se înregistrează și o creștere a vehiculelor grele în componența traficului.

"Pe unele sectoare, ponderea transportului greu constituie de la 30 până la 50% din traficul total, ceea ce depășește cu mult sarcina inițială luată în calcul la dimensionarea structurii rutiere. Luând în considerare subfinanțarea întreținerii rețelei drumurilor și cele menționate supra se poate prognoza o intensificare a procesului de degradare și cedare a rețelei de drumuri", susține ASD.

Administrația de Stat a Drumurilor nu are capacități suficiente

Întreprinderea susține că nu dispune de capacități suficiente pentru a gestiona activele ASD, dar și de supravegherea și controlul calității lucrărilor.

Un raport de evaluare a capacității instituționale, întocmit de către compania internațională Roughton International LTD (în cadrul proiectului „Serviciile de consultanță în vederea susținerii reformei sistemului de întreținere a drumurilor în Moldova”), "arată că potrivit celor mai bune practici internaționale, numărul personalului tehnic de circa 220 persoane (membru/inginer tehnic cu aproximativ 40-45 kilometri de drumuri pe persoană, care se ocupă numai de întreținerea drumurilor, inclusiv gestionarea activelor, supravegherea și controlul calității) se consideră a fi adecvat pentru rețeaua rutieră publică aflată în gestiunea ASD".

Astfel, insuficiența personalului ingineresc calificat denotă faptul că la moment sunt rezerve la capitolul gestiunea rețelei conform cerințelor moderne, cu utilizarea procedeelor de investigare a rețelei, determinarea și urmărirea în timp a evoluției principalilor parametri tehnici conform normativelor respective.

De notat că starea drumurilor locale este și mai gravă.

Citiți și:

Au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din MoldovaOportunitati