Guvernul suspectat că a trucat licitația de achiziție a energiei

shadow
Marţi, 17.04.2018 10:27   2661
Secretariatul Comunității Energetice susține că și în acest an licitația de achiziție a energie a fost netransparentă și există suspiciuni privind o înțelegere de culise.

E vorba de licitația de achiziționare a energiei electrice în Republica Moldova, ce sa încheiat la mijlocul lunii martie 2018 cu victoria companiei de stat Energocom, care de la 1 aprilie 2018 și până pe 31 martie 2019 va livra curent la un preț mediu de 52,8 dolari pentru un MWh (media).

Contractul, o înțelegere de culise între trei companii

În privința modului cum s-a desfășurat licitația, Secretariatul Comunității Energetice susține că în pofida principiilor clare propuse de Secretariat și acceptate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, progresele înregistrate sunt minore față de anul trecut.

Citiți și:

În loc de liberalizare, Guvernul a creat un nou monopol pe piața energiei

"Cel mai important este că Ministerul (Economiei și Infrastructuri n.r.) a sprijinit în mod activ interesele Energocom, în special în ultimele etape ale procedurii. Procedura de achiziție din 2018 a ridicat, de asemenea, suspiciuni privind o eventuală acțiune concertată între Energocom MGRES (Centrala de la Cuciurgan n.r.) și DTEK - întrucât ultimele două companii au decis să negocieze direct cu compania de stat Energocom în afara procedurii oficiale", se arată într-o notă a Secretariatului Comunității Energetice.

Advertisement

Pe baza experienței din 2018, Secretariatul va sugera amendamente la principiile de bază privind achizițiile publice: o transparență sporită, o platformă electronică, un sistem de sancțiuni sau garanții de participare sunt doar câteva din modificările propuse.

Energocom trebuie să respecte legislația

"Cel mai important este că, Ministerul Economiei și Infrastructurii ar trebui să înceteze să susțină interesele Energocom și să oblige Energocom să respecte reguli mai stricte privind guvernanța corporativă și transparența pentru a asigura independența operațională și separarea de minister", susține Secretariatul.

De notat că achiziționarea de energie electrică în 2018 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energiei. 

La finalizarea licitației Ministerul Economiei a anunțat că "procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice".

Anul trecut, atât Secretariatul Comunității Energetice, cât și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice se arătau contrariați de felul cum Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitații transparente la achiziția de curent electric.

Pe 7 iunie 2017, Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a emis și un comunicat de presă și a făcut public și un raport privind procedura de achiziții publice, în care se arată cum de fapt a fost trucată licitația din martie 2017, prin tot soiul de amânări.Oportunitati