Cum UE și Moldova salvează economia Transnistriei

shadow
Luni, 16.04.2018 10:00   5598
În primele trei luni ale anului 2018, exporturile de mărfuri din regiunea separatistă au înregistrat o creștere spectaculoasă, cu circa 45%, până la 184,2 milioane de dolari, arată date publicate de structurile vamale din regiune.

Această evoluție spectaculoasă se datorează în cea mai mare parte creșterii de două ori și ceva a exporturilor spre UE, până la 84,3 milioane de dolari, arată datele vamale din regiune.

În UE 45%, în Rusia doar 11%

În consecință cota UE în exporturile regiunii a ajuns la 44,7% din totalul exporturilor, față de 29,4%, cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

Acest rezultat se datorează faptului că s-a reușit să fie asigurată extinderea beneficiilor DCFTA și pentru companiile din regiunea transnistreană. Totodată aceste date infirmă afirmațiile unor lideri separatiști și a susținătorilor lor de la Moscova despre o blocadă economică a regiunii impusă de Guvernele de la Chișinău și Kiev. De notat că Transnistria practic nu poate să exporte mărfuri fără înregistrarea în Republica Moldova. 

Citiți și:

Acesta e doar începutul! Controlul comun va fi instituit la alte 12 puncte de trecere a frontierei

Principalele două piețe de desfacere din UE pentru producătorii din Transnistria sunt România și Polonia, unde și ajung circa 62% din toate livrările pe piața UE. În România exporturile s-au majorat de 2,3 ori până la 29,8 milioane de dolari (o cotă de peste 16,3%), iar în Polonia - de circa 13 ori, până la 22 milioane de dolari (o cotă de 12%).

Un astfel de salt se datorează în special creșterii de peste patru ori a exporturilor de metale și produse din metal, care au ajuns la un nivel record din ultimii 10 ani - 84,5 milioane dolari (45,8% din valoarea agregată). Aproape două treimi din exporturile de metal din regiune au luat calea statelor UE.

În aceeași perioadă exporturile în Federația Rusă, chiar dacă au crescut cu 65% până la 21 milioane de dolari, reprezintă doar 11,4% din livrările regiunii. În total în perioada ianuarie-martie 2018 în statele din Uniunea Vamală (controlată de Rusia), au ajuns mărfuri în valoare de doar 22 milioane de dolari, adică mai puțin chiar decât în Polonia.

În vorbe cu Rusia, dar economic spre UE

În același timp conducerea de la Tiraspol continuă să susțină că regiunea este cu Rusia.

Advertisement

Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski susține cu orice ocazie că fără Rusia, regiunea va pieri.

Tiraspolul a propus Rusiei o seriei de proiecte investiționale pe baza cărora ar vrea să primească o asistență de circa 60 milioane dolari. 

Datele statistice arată însă că economic regiunea devine tot mai deschisă spre comerțul cu UE. Astfel În ceea ce privește îndeplinirea condițiilor din Acordul de Liber Schimb, din legislația autoproclamatei rmn au dispărut o serie de bariere fiscale sub formă de taxe vamale, acestea fiind înlocuite de accize. Regiunea a adoptat și un nou Cod Vamal.

Potrivit expertului economic Serghei Melnicenko noul Cod vamal are la bază "în mare parte acele condiții și cerințe pe care le-a formulat Uniunea Europeană pentru continuarea comerțului cu Transnistria".

"Evident că în economie Transnistria încearcă să folosească orientarea pe mai mulți vectori diferiți și este interesată să facă comerț cu toți partenerii potențiali, inclusiv cu țările Uniunii Europene. Deocamdată nu există niciun fel de momente critice pe această direcție”, afirma într-un interviu pentru Europa Liberă analistul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

Moldova "principala piață de desfacere"

Principala piață de desfacere pentru producția din regiunea separatistă rămâne Republica Moldova (de pe malul drept al Nistrului), unde în primele trei luni ale anului au ajuns mărfuri în valoare de circa 38 milioane de dolari, în scădere cu circa 28% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În consecință "cota Moldovei" s-a diminuat de două ori: de la 42,5% în primul trimestru al 2017 la doar 21% în  primul trimestru al 2018. Potrivit așa-zisei bănci republicane de la Tiraspol, această scădere se datorează reducerii prețului la energia electrică.

A doua piață de desfacere pentru producția din regiune a ajuns Ucraina, unde livrările s-au majorat de aproape două ori, până la 37,5 milioane de dolari.

Rusia, rămâne sursă de gaze

În același timp, importurile în regiune au crescut în primele trei luni ale acestui an cu 31% și au constituit 300,6 milioane de dolari.

Cota cea mai mare au avut-o în continuare resursele energetice (în special, gazul rusesc) circa 113 milioane de dolari, adică peste 37%. Urmează metalele cu un volum de circa 53 de milioane de doari, în special ca urmare a creșterii de aproape patru ori a importurilor de fier vechi, care este materia primă pentru Uzina metalurgică de la Râbnița.

Rusia continuă să fie cel mai mare partener comercial la import, grație livrărilor de gaze, dar cota acesteia s-a redus la 41%, față de 48% în primul trimestru al anului trecut.

Pe locul doi se află Ucraina, care și-a majorat exporturile în regiune de 2,6 ori, până la 69,1 milioane de dolari. "Importurile din Republica Moldova" au scăzut cu circa 7%, până la 20,4 milioane dolari.

În aceeași perioadă importurile din UE s-au majorat cu 22% până la 46,5 milioane de dolari. De notat că cea mai mare pondere în exporturi le au câteva întreprinderi gigantice, cum este Uzina metalurgică de la Râbnița, Centrala termoelectrică de la Dnestrovsk (Cuciurgan), fabrica de textile Tirotex și fabrica de ciment de la Râbnița. Acestea sunt controlate de companii din Rusia, de administrația de la Tiraspol, sau fac parte din grupul Sheriff.

Citiți și:

Recordul Tiraspolului: Exporturile regiunii separatiste în UE au crescut cu circa 50%

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.    

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.



Oportunitati