Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 23 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Comerțbank.
 • Pentru 23 aprilie este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldova-Astrovaz SA.
 • Chișinău
  Pe 24 aprilie are loc adunarea generală anuală a acționarilor FinComBank S.A.
 • Întreprinderea Ionel S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 24 aprilie.
 • Viorica Cosmetic SA
  Taxi Service SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Chișinău
  Procredit Bank ține adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Bălți
  Agroprod S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Pe 26 aprilie se desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor companiei Agromașina S.A.
 • Energbank S.A. organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 25 aprilie.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor pe 27 aprilie.
 • Pe 27 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Avicola Nord.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • 2 mai este ultima zi pentru înscrierea la concursul de granturi din partea Guvernului Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, prin FISM.
 • Adunarea anuală a acționarilor Cioc-Maidan Vin SA are lor pe 2 mai.
 • Fabrica Zorile organizează adunarea anuală a acționarilor pe 4 mai.
 • La 4 mai expiră termenul pentru depunerea ofertelor privind selectarea unei companii de audit la Franzeluța SA.
 • Întreprinderea de stat Farmaco desfășoară adunarea generală anuală pe 5 mai.
 • Grawe Carat Asigurări SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 8 mai.
 • Compania de construcții și comerț Monolit SA convoacă acționarii la adunarea anuală pe 10 mai.
 • ASEM
  Pe 11 mai la Chișinău are loc Summitul Mondial al Tehnologiilor Blockchain și Criptovalutelor.
 • Moldelina SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 11 mai.
 • Pe 11 mai are loc adunarea anuală a acționarilor Imperial Vin SA.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Vinăria Bardar SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 15 mai.
 • Summit Events
  Pe 18 mai Mobiasbanca Group Societe Generale S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor.
 • Compania Mezon organizează adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • CET Nord SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • Corporația de Finanțare Rurală convoacă adunarea extraordinară a acționarilor pe 18 mai.

Cum va fi economia lumii ”sub” inteligența artificială? – Depinde de oameni [SONDAJ]

1 2 3
 • Cortana este un asistent personal dezvoltat de corporația Microsoft pentru Windows
  Foto: softonic.com
 • Autoturismele Tesla sunt 100% autonome. Computerul analizează și decide în mod independent de om.
  Foto: tesla.com
 • Tranzacțiile la Bursa din New York sunt efectuate de către bot-uri speciale. Brokerii doar urmăresc.
  Foto: qz.com
Duminică, 15.04.2018 07:03   962
În timp ce experții, guvernele și societatea continuă dezbaterile privind rolul inteligenței artificiale (IntArt) în viața cotidiană, multe dintre tehnologiile care vizează automatizarea producerii și algoritmii de analiză independentă în sfera serviciilor au devenit deja părți integrate strâns cu procesul economic.

Și în timp ce unii salută progresul obținut în domeniul IntArt, în așteptarea îmbunătățirii calității vieții și optimizării financiare, există voci care avertizează că mașinile cu ”gândire autonomă” vor lăsa oamenii fără lucru sau chiar vor prelua controlul asupra lumii. Dacă aceste temeri sunt justificate și economia viitorului riscă să rămână fără forța de lucru umană au fost subiecte analizate de prestigioasa publicație americană Futurism.com

Mai multe oportunități

Ascensiunile în domeniul IntArt generează o serie de oportunități pentru creșterea economică, consideră Josua Gans, decanul Facultății de Inovații Tehnice și Antreprenoriat în cadrul Universității din Toronto, citat de Futurism.com. Percepția generală este că roboții vor prelua locurile de muncă de la muncitori simpli până la specialiști calificați, într-un diapazon mare de profesii. Totodată se crede că beneficiarii exclusiviști vor fi corporațiile mari, care nu vor fi nevoite să achite salarii și cotizații sociale, sau alocații de maternitate, de exemplu. Aceste temeri, însă, sunt lipsite de dovezi și viziune, iar numărul real al beneficiarilor ar putea fi mult mai mare, se spune în articol. 

Este adevărat că în unele profesii oamenii au fost înlocuiți cu mașini autonome, dar tot atât de adevărat este că IntArt a generat noi joburi, afirmă decanul Gans. ”Deci, pe măsură ce ar putea exista întreruperi pe termen scurt, potențialul pe termen lung este foarte mare,” a spus el. Operațiunile care implică lucrul manual vor fi cedate cu timpul mașinilor inteligente, dar tot ce ține de designul sistemelor respective până la întreținerea lor va fi competența oamenilor. Totodată tehnologiile vor spori capacitatea umană la executarea unor sarcini de rutină care sunt imposibile fără ”mușchi metalici” – de exemplu un costum robotic ar permite unui muncitor să ridice obiecte grele și să le ducă la distanțe relativ mari, fără a-și pune viața sau sănătatea în pericol. În acest fel va spori productivitatea economică personală și, implicit, productivitatea agenților economici în general, iar economia va deveni mai eficientă. 

Pe de altă parte, automatizarea va permite oamenilor să scape de săptămâna de lucru tradițională, consideră expertul.

”Dacă aveți un automobil autonom (fără șofer), ați putea să-l utilizați în calitate de taxi, colectând profituri fără a fi nevoit să-l conduceți personal. Acest model de afaceri este similar mineritului de cripto-valute – unde computerul este pus să facă bani pentru proprietar. Și dacă presupunem că indivizii nu sunt obligați să achite pentru echipament la momentul cumpărării, atunci avem o schimbare uriașă a modului cum câștigăm bani. Vânzătorul ar putea pur și simplu să perceapă o taxă pentru utilizarea tehnicii, care lucrează de fapt pentru alții,” a explicat decanul canadian. În același timp, guvernele ar putea impozita utilizarea mașinilor în procesul de producție, deși idea respectivă este criticată pe motiv că va descuraja adoptarea practicilor de automatizare. 

Probleme de echitate

Un scenariu de acest fel ridică o întrebare firească principială legată de accesul la echipamente – cum asigurăm egalitatea șanselor, astfel încât să evităm situațiile în care cei bogați devin putrezi de bogați, iar cei săraci deviază către sărăcia extremă? 

În mod ideal, oamenii vor putea să se aprovizioneze, la nivel personal sau familie, prin ”exploatarea” unui sau mai mulți roboți, care lucrează pentru proprietarii umani. În practică, însă, giganții multinaționali și corporațiile mari vor fi în capacitatea de a investi mult mai mult în infrastructura IntArt, decât persoanele fizice în mod individual. 

O soluție ar fi instituirea unui nou grafic de lucru și motivarea antreprenoriatului. Epoca în care săptămâna de lucru a durat 40 de ore se pare că se apropie de sfârșit, în locul acesteia vine sistemul bazat pe Venit de Bază Universal (VBU), care este deja testat în multe țări occidentale. VBU prevede o plată lunară suficientă pentru acoperirea coșului minim de consum, fără ca beneficiarul să fie obligat să lucreze. 

Accent pe antreprenoriat și creativitate

Autorii acestui concept argumentează că VBU ar putea să încurajeze spiritul de antreprenor și creativitate al populației – beneficiarii având la dispoziție atât timpul liber, cât și banii necesari – și măsura va avea un impact pozitiv asupra economiei. De asemenea, VBU va atenua fluctuațiile sociale în perioada de tranziție către o societate care își va încrede soarta în mâinile inteligenței artificiale. 

”În țările cu un nivel înalt de protecție socială și asigurare a sănătății personale care nu este legată de mofturile patronilor, tranziția către o astfel de societate va fi mai lejeră. Acestea fiind spuse, țin să menționez că există doar câteva companii care au programe reușite de instruire intermediară. Deci, aici avem un domeniu care necesită un efort semnificativ în privința elaborării de politici publice,” a declarat decanul Facultății de Inovații Tehnice și Antreprenoriat a Universității Toronto. 

Tehnologiile respective au început deja să schimbe modul în care se desfășoară lucrul și afacerile și este arhi-important ca toate părțile să înceapă pregătirile cât mai curând posibil. Automatizarea și inteligența artificială ar putea produce un impact pozitiv asupra economiei – diminuând disparitatea de avere și îmbunătățind calitatea traiului oamenilor simpli. Însă dacă vor fi neglijate măsurile de salvgardare și vor fi ignorate interesele unei părți, rezultatul ar putea fi invers, a avertizat publicația Futurism.com, cunoscută mai ales pentru noutățile legate de tehnologii și viitor. 

Google Assistant este un soft omniprezent al corporației Google pe dispozitive mobile. 

Programele de inteligență artificială sunt cu succes utilizate în prezent într-o varietate de domenii – medicină, operațiuni bursiere și analiza pieței, finanțe personale, arta și muzica, educație, transporturi, aeronautică și navigație, telecomunicații, etc. Cel mai cunoscut mod de interacțiune cu IntArt este prin intermediul telefoniei mobile, unde producătorii au integrat softuri ce pot întreține discuții mașină-om și răspunde la întrebările abonaților (Siri, Alexa, Cortana). print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Companii servicii și branduri   Piața muncii   Protecția consumatorilor   Tehnologii informaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Cum interacționați cu softul de inteligență artificială din smartfonul Dvoastră?

Nu-l folosesc deloc, nu-i văd rostul
Mă distrez uneori, fără utilizare practică
L-aș folosi, dar nu vorbesc limba softului
Îl folosesc frecvent la lucru și în viața personală

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close