Ministerul Finanțelor va fi autoritatea națională de coordonare a asistenței externe

shadow
Sâmbătă, 14.04.2018 05:00   1408
Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre privind reglementarea cadrului instituțional și mecanismul de coordonare și management a asistenței externe, în contextul atribuirii competențelor de coordonare a asistenței externe Ministerului Finanțelor.

„Acest proiect este o parte importantă care ține și de reforma Guvernului. Acum noi avem certitudinea că toată asistența externă va fi folosită eficient, lucru care nu se întâmpla întotdeauna, acesta și este scopul proiectului”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Şeful Executivului nu a oferit detalii referitor la cazurile când asistența externă nu a fost folosită eficient.

Citiți și:

Inventarierea asistenței externe. În 2016 Moldova a primit ajutor de circa 10 miliarde lei

Anterior de coordonare se ocupa Cancelaria de Stat, care a fost obligată ca în termen de o lună de la data publicării hotărârii, să transmită Ministerului Finanțelor drepturile de posesor asupra Platformei pentru gestionarea asistenței externe (AMP) și materialele aferente asistenței financiare externe.

Advertisement

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu susține că documentul urmărește asigurarea unui management financiar durabil al asistenței externe, utilizarea eficientă a resurselor disponibile, pentru a maximiza impactul asistenței externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar și alinierea procesului de programare a asistenței externe la sistemul național de planificare bugetară și implicit calendarul bugetar.

Totodată, proiectul prevede excluderea Comitetului Interministerial de Planificare Strategică (CIPS) din procesul de coordonare a asistenței externe, din considerentul că CIPS este format din membrii Guvernului și nu este oportună dublarea organelor decizionale.

De asemenea, proiectul prevede excluderea Consiliilor sectoriale din procesul de coordonare a asistenței externe.

"Experiența a demonstrat că aceste consilii nu erau funcționale, deseori prezența la ședințe nu era asigurată pe deplin, nu se valorificau cele mai bune propuneri de finanțare", susține Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor în calitate sa de autoritatea națională de coordonare a asistenței externe va elabora Ghidul operațional privind Coordonarea și Managementul Asistenței Externe ce va include aspecte tehnice privind coordonarea și managementul asistenței externe.

Guvernul susține că se vor depune eforturi pentru îmbunătățirea ratei de absorbție a sprijinului financiar extern, transparenței în procesul de gestionare a asistenței externe și vizibilității rezultatelor obținute.Oportunitati