Calea Ferată va închide 14 stații feroviare care generează pierderi de milioane

shadow
Vineri, 13.04.2018 10:36   1146
Calea Ferată din Moldova (CFM) va putea să închidă (conserva) 14 stații feroviare, care generează doar pierderi. Un proiect de lege de modificare a Codul Transportului Feroviar a fost aprobat de Guvern.

Autorii susțin că proiectul a fost elaborat în vederea implementării Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a întreprinderii de stat “Calea Ferată din Moldova” pentru anii 2018-2023.

”Proiectul are drept scop diminuarea cheltuielilor majore, suportate de către Calea Ferată din Moldova”, menționează autorii.

Totodată ei precizează în contextul datoriilor acumulate de către întreprindere și reformelor demarate în sectorul transportului feroviar, CFM a identificat un număr de stații feroviare, care nu sunt implicate în activitatea întreprinderii, dar din cauza prevederilor Codului Transportului Feroviar acestea nu doar că nu pot fi închise, dar trebuie să fie întreținute și dotate corespunzător, iar la stație urmează să activeze cel puțin 5 angajați.

Advertisement

”Acest impediment nu poate fi acceptat în condițiile în care o parte din obligațiile de serviciu ale angajaților respectivi pot fi executate automatizat, la distanță de echipamente, cu care este dotată întreprinderea”, notează autorii documentului.

În aceste condiții, Calea Ferată din Moldova a identificat o listă extinsă de stații activitatea cărora generează pierderi de circa 25 milioane de lei, din care jumătate revin pe seama stațieiGlodeni-Reuțel-Glodeni.

Potrivit CFM refuzul autorităților publice locale de a coordona conservarea stațiilor, generează pierderi financiare. Este vorba despre stațiile Halta (km 111 și km 1507), stația Zaim, stația Kulima, stația Greceni, stația Kiriutnea, stația Mereni, stația Bahmut, Hiliuț, stația Glodeni-Reuțel-Glodeni, stația Țârdea, stația Cobâlea, stația Ghizdita și stația Hadjimus.

Calea Ferată susține că suspendării activității unor stații, se planifică ca angajații întreprinderii să fie transferați la alte stații și filiale CFM. De asemenea, modificările efectuate nu vor afecta orarele și rutele trenurilor de călători.

Citiți și:

Calea Ferată nu a cumpărat locomotive noi, dar deja există riscul că nu le va putea plăti Oportunitati