Tot mai departe de CSI: Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto și aerian

shadow
Vineri, 13.04.2018 08:35   1862
Republica Moldova și Ucraina au semnat două documente în vederea liberalizării transportului auto și aerian dintre cele două țări, dar și un Memorandum de cooperare privind integrarea în sistemul energetic european.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în domeniul transportului auto a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicația internațională auto. Modificările au fost necesare în contextul în care volumul de import și export de mărfuri dintre Republica Moldova și Ucraina este în continuă creștere.

Liberalizare doar pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III 

Urmare a semnării documentului menționat, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III și mai sus va fi efectuat într-un regim liberalizat și anume, fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional.

Astfel, va fi favorizată dezvoltarea transportului internațional de mărfuri și extinderea pieței de afaceri pentru transportatorii auto autohtoni.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind serviciile aeriene urmează să reglementeze serviciile de transport de persoane și mărfuri dintre cele două state cu mijloace de transport avia.

Advertisement

Documentul substituie Acordul dintre Moldova și Ucraina cu privire la serviciile aeriene, din 20 martie 1993.

Noile prevederi vor crea condiții pentru dezvoltarea transportului aerian dintre părți conform standardelor internaționale, vor facilita activitatea operatorilor aerieni, creând premise pentru creșterea numărului de companii aeriene care vor opera zboruri între cele două țări. În acest context, sporirea nivelului de competiție pe piața serviciilor aeriene va genera o calitate mai bună a serviciilor prestate și va contribui la reducerea prețurilor la biletele de avion.

Integrare în sistemul energetic european

De asemenea, a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei privind acțiunile comune pentru asigurarea proceselor de integrare europeană, în vederea funcționării sincrone a sistemelor energetice ale celor două state cu sistemul Uniunii Transportatorilor Energetici Europeni (ENTSO-E).

Moldova și Ucraina de 12 ani susțin că vor să se integreze în sistemul energetic european. O astfel de integrare va presupune ieșirea din sistemul energetic al CSI, ceea ce va necesita investiții semnificative.

De notat că premierul Pavel Filip a avut pe 12 aprilie 2018, o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, în pauza lucrărilor Forumului de Securitate de la Kiev, în cadrul cărora părțile au salutat promulgarea legii privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană.

„Vă mulțumim pentru susținerea acordată în soluționarea problemei transnistrene. Fără ajutorul Ucrainei nu ne-am fi putut atinge rezultatele pe care le avem astăzi”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, premierii au apreciat finalizarea procedurilor necesare pentru semnarea Acordurilor privind liberalizarea transportului auto și aerian. Ei au menționat că aplicarea acestor documente va ridica la un nivel calitativ nou relațiile bilaterale.Oportunitati