Un nou contract de peste o sută de milioane lei semnat de o întreprindere de stat cu pierderi uriașe

shadow
Vineri, 13.04.2018 07:18   1741
Filiala din România a gigantului german Siemens va reabilita 14 stații de transformatoare de tensiune medie pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul unui amplu proiect, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Contractul de reabilitare a fost semnat cu întreprinderea de Stat Moldelectrica, care a selectat prin concurs executantul proiectului, iar valoarea lucrărilor și utilajelor este de circa cinci milioane euro (peste 100 de milioane lei).

Va crește fiabilitatea alimentării consumatorilor cu energie

Acest contract este cel mai amplu proiect de reabilitare de stații de transformare de tensiune medie realizat de Siemens și urmează a fi finalizat în doi ani de la începerea lucrărilor, care vor demara în al doilea trimestru al anului 2018.

”Prin implementarea acestui contract, Moldelectrica va mări fiabilitatea alimentării consumatorilor stațiilor reconstruite, de aceea are certitudinea că Siemens, companie cu o istorie îndelungată în energetică, va face față provocărilor acestui proiect și va implementa tehnologii performante în Republica Moldova”, a declarat Ghennadi Dimov, director general al Moldelectrica.

În schimb Petru Rușeț, country division lead energy management în cadrul Siemens România și Republica Moldova s-a arătat încrezător că acest proiect este doar un prim pas pentru industria energetică din Republica Moldova.

De notat că la întreținerea întreprinderii Moldelectrica se află 183 de stații electrice cu tensiunea de 35 kV și mai mult, respectiv reabilitarea va cuprinde doar 6-7% din aceste instalații.

Advertisement

În același timp în prezent Moldelectrica are anunțat un alt concurs, dar deja pentru lucrările de reconstrucție a patru substații de tensiune înaltă: 110/35/10 kV Căușeni, 110/10 kV Otaci, 330/110/35 kV Chișinău și 400/110 kV Vulcănești.

De unde vin banii

Toate aceste lucrări sunt finanțate dintr-un împrumut de circa 43 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), la care se adaugă un grant de nouă milioane de dolari acordat de Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a UE (NIF) în cadrul Proiectului de reabilitare a rețelei de transport a Moldelectrica.

Proiectul face parte din planul Republicii Moldova de integrare regională a rețelei de energie electrică. Împreună cu Operatorul Sistemului de transport ucrainean, Moldelectrica a prezentat încă 12 ani în urmă cererea pentru aderarea la ENTSO-E și sincronizarea cu rețeaua de transport europeană.

Moldelectrica gestionează rețeaua de transport a energiei electrice și asigură dispeceratul sistemului. Ea a beneficiat în ultimii 15 ani de împrumuturi de zeci de milioane de dolari pentru modernizarea utilajelor de la BERD și Banca Mondială, dar continuă să raporteze pierderi uriașe.

De exemplu în anul 2015, Moldelectrica a înregistrat pierderi de circa jumătate de miliard de lei, de trei ori mai mari ca în anul 2014. În 2016 grație actualizării tarifelor de către ANRE, Moldelectrica a obținut un profit de 5,6 milioane lei, după patru ani de pierderi uriașe.

În aceste condiții nu este clar de unde va lua bani întreprinderea pentru a rambursa creditele de câteva zeci de milioane euro.

Citiți și:

Managerul întreprinderii de stat cu cele mai mari pierderi a ajuns în consiliul EnergbankOportunitati