Economist român despre „economia veselă” a Moldovei și perspectivele unificării valutare [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 11.04.2018 07:32   3089
Republica Moldova are o economie de frontieră, cu un potențial major de dezvoltare, în condițiile în care PIB crește cu un ritm de 4-4,5% pe an, salariile sunt încă la un nivel redus, iar remiterile moldovenilor plecați în străinătate ajung la 100 milioane de dolari pe lună, a spus la ZF Live Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

„Este o economie «veselă», adică dinamică, o economie în mișcare. O economie care se restabilește", a precizat la ZF Live expertul, care este și autorul unui raport referitor la redinamizarea macro-financiară, climatul macro-financiar, evoluția economiei în Moldova, prezentat recent la Victoriabank.

Economia Moldovei crește peste potențial

Anul trecut PIB a crescut cu 4,5%, ușor peste potențialul estimat la 4%. Pe termen scurt vedem o evoluție peste potențial în Republica Moldova. Pe termen scurt și mediu, provocările sunt similare cu cele din România, cum este migrația capitalului uman“, a declarat Andrei Rădulescu.

Acesta a citat datele Biroului Național de Statistică, care relevă că populația activă a Moldovei a scăzut cu 1,1% până la 1,26 milioane în 2017, evoluție influențată de fenomenul migrației.

Advertisement

Directorul analiză macroeconomică la Banca Transilvania a menționat că rata de ocupare a populației de 15 ani și peste s-a diminuat de la 40.8% în 2016 la 40.5% în 2017, "ceea ce este foarte puțin, comparativ cu standardele europene".

În același timp Rădulescu a menționat că în perspectiva există potențial de creștere a angajării formale și de reducere a angajării informale.

Directorul analiză macroeconomică la Banca Transilvania a menționat și ultimele evoluții, inclusiv rezultatele ultimei misiuni a Fondului Monetar Internațional, care ar fi pozitive și Moldova va primi o nouă tranșă.

În opinia lui Rădulescu, domeniile de perspectivă de dezvoltare în Moldova sunt agricultura, turismul și anumite industrii.

"Agricultura Moldovei are un mare potențial de dezvoltare și cu investiții mai mari în viitor poate să se dezvolte rapid... Oamenii de afaceri din România ar putea profita de acest potențial de dezvoltare din Moldova și să investească aici", a spus economistul.

Extinderea circulației leului românesc în Moldova, o acțiune riscantă!

Cât despre o posibilă extindere a circulației leului românesc în Moldova, Rădulescu a susținut că acesta ar fi un pas foarte riscant.

"Oficial leul este moneda națională a României. Dar tranzacțiile cele mai importante sunt negociate în euro, prețurile la terenuri se negociază în euro, salariile la companiile multinaționale se stabilesc în euro. Așa că de fapt moneda națională este o valută străină”, a afirmat Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Aminitim că la începutul acestui an Banca Transilvania a cumpărat de la afaceristul rus Serghei Lobanov, pachetul de 39,3% de acțiuni de la Victoriabank și împreună cu BERD deține aproape 67% din acțiunile instituției financiare.

Citiți și:

Detalii noi la tranzacția de preluare a 39,2% din capitalul Victoriabank. Investitorul e din Olanda



Oportunitati