Guvernul se pregătește de cumpărarea pachetelor de acțiuni la cele mai mari bănci din Moldova

shadow
Joi, 12.04.2018 06:30   18340
Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acordarea de împuterniciri Agenției Proprietății Publice (APP) de a exercita "din numele Guvernului acțiunile necesare în vederea cumpărării și deetatizării acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, inclusiv să negocieze și să semneze antecontracte, contracte de vînzare-cumpărare și alte acte".

Documentul face trimitere la o lege adoptată de Parlament pe 15 decembrie 2017, prin care a fost reglementată procedura de cumpărare de către stat și deetatizare a acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică.

Proprietar-intermediar 

Astfel se deschide drumul spre preluarea de către stat a pachetelor de acțiuni de circa 43% de la Moldova-Agroindbank și 64% de la Moldindconbank, anulate în 2016 urmare a căderii sub incidența prevederilor din Legea instituțiilor financaire ce are în vedere nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului.

Citiți și:

După ce a adus la faliment BEM, statul ar putea deveni temporar acționar al băncilor mari

Statul însă nu va fi mult timp proprietar al acestor pachete și în scurt timp le va scoate la vânzare. Astfel legea prevede că Agenția Proprietății Publice va asigura expunerea la vânzare a acțiunilor achiziționate pe piața reglementată și/sau prin sistemul multilateral de tranzacționare în termen de 7 zile lucrătoare din data înregistrării transferului dreptului de proprietate printr-o modalitate prevăzută de Guvern. 

De asemenea se prevede că prețul inițial de vânzare a acțiunilor achiziționate nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor. 

Într-un răspuns pentru Mold-Street, Banca Națională constata că aceste prevederi vor accelera „procesul de înstrăinare a acțiunilor băncilor de importanță sistemică, ce au fost emise ca urmare a anulării acțiunilor deținute de persoane care nu corespund criteriilor de calitate”, iar „asigurarea înstrăinării expeditive a acestor acțiuni persoanelor care au fost evaluate de Banca Națională contribuie la consolidarea  guvernanței corporative în banca vizată de achiziție”. 

Va deschide calea pentru investitori de calitate

Astfel, potrivit BNM implicarea statului prin procurarea și vânzarea acțiunilor nou-emise „va crea premise pentru atragerea de către stat a unor investitori de calitate în vederea procurării acestor acțiuni”.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Bursa și tranzacții   Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati