Un investitor ar putea să se retragă din Moldova. Intenția a provocat îngrijorare

shadow
Joi, 05.04.2018 07:40   3248
Societatea Moldova Zahăr SA, deținută de compania polonă Krajowa Spolka Cukrowa SA, este îndemnată să se întoarcă în Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova și să nu părăsească piața republicii.

"Putem presupune că Moldova Zahar, părăsind Uniunea Producătorilor de Zahăr, elaborează un posibil scenariu pentru a părăsi piața neprofitabilă a Moldovei", a declarat pentru Infotag, Alexander Koss, Președintele Uniunii Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova și Speakerul Comitetului de Conducere al Sudzucker Moldova.

În opinia managerului, aceasta nu ar fi "o scuză pentru a ignora progresul înregistrat de industria zahărului din Republica Moldova din ultimii 15 ani și de a trânti cu ușa la plecare".

Criza zahărului și concurența

Alexander Koss susține că "compania concurentă exploatează tema „crizei zahărului” și sa retras din Asociație, probabil din cauza ineficienței sale pe fondul scăderii prețurilor la zahăr". Potrivit lui Koss, Sudzucker Moldova mai devreme a ales cea mai logică strategie de activitate în condiții similare.

"Ne-am străduit mereu să reducem costului zahărului, diversificând businessul. Pe lângă modernizarea fabricilor de zahăr și a centrelor de distribuție, au fost create: un complex pentru producția de energie electrică verde din biocombustibil, una dintre cele mai mari întreprinderi agricole din nordul Moldovei și o mini-bancă. De aceea, suntem pregătiți pentru provocările actuale ale pieței. Putem presupune că concurentul nostru are probleme în ceea ce privește optimizarea și reducerea costurilor", a afirmat Koss.

Managerul a menționat faptul că cele două fabrici din Drochia și Fălești ale Sudzucker Moldova funcționează în condiții de încărcare aproape completă în ultimele sezoane, în timp ce fabrica Moldova Zahăr din Cupcini, care poate să proceseze în sezon circa 400-450.000 tone de sfeclă de zahăr, utilizează doar aproximativ jumătate din capacitatea sa de producție.

Advertisement

Totodată el a specificat că în 2017, recolta medie de sfeclă de zahăr din zonele de unde colectează materia primă Sudzucker Moldova a depășit 40 t/ha, în timp ce în zona Moldova Zahăr a fost puțin mai mare de 30 t/ha. 

Pro și contra importului de zahăr fără taxe vamale

Cât despre ieșirea investitorului polonez din Asociație, Alexander Koss susține că, principalul motiv enunțat de Moldova Zahăr a fost faptul că, contrar opiniei sale, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova a votat în 2017 propunerea Ministerului Agriculturii și Ministerului Economiei de a permite importul de zahăr pe piața internă într-o cotă preferențială limitată.

Poziția Moldova Zahăr a fost a că cererea de pe piața moldovenească este asigurată integral de rezervele interne și nu e nevoie de import de zahăr străin fără taxe vamale".

Alexander Koss notează că, în perioada 2016-2017 din Moldova a fost realizat exportul activ de zahăr în regim preferențial către țările UE.

„Importul dozat de zahăr în Moldova era necesar pentru a evita un deficit al acestui produs și a unei creșteri drastice a prețurilor la acesta. Sudzucker Moldova, spre deosebire de Moldova Zahăr, a răspuns cererii de a reduce prețurile la zahăr pentru cele mai mari întreprinderi alimentare din țară. Astăzi Sudzucker Moldova aprovizionează aproximativ 80% din consumatorii industriali cu zahăr, al cărui preț este sub nivelul pieței din Republica Moldova, cu 40 de dolari pe tonă”, a explicat Koss.

Managerul s-a referit și la decizia Consiliului Concurenței de a lipsi Moldova Zahăr de marca sa și spune că afirimația companiei precum că din acest motiv s-ar afla într-o situație dificilă, este pur și simplu ridicolă.

"Marca comercială "Moldova Zahăr" ar trebui să aparțină Republicii Moldova și nu unei întreprinderi comerciale private, chiar dacă aparține unei întreprinderi finanțate din bugetul unui stat străin", consideră managerul Sudzucker Moldova.

În opinia sa, nici motivele invocate de Moldova Zahăr de a părăsi Asociația nu ar fi întemeiate. „Este incorect să se identifice interesele întreprinderii Moldova Zahăr, o entitate economică din Republica Moldova, cu interesele unui stat străin, chiar dacă guvernul acestui stat este fondatorul exclusiv al acestei întreprinderi", consideră Alexander Koss.

Această situație poate fi interpretată și ca pe o declarație inadecvată a unei întreprinderi comerciale sprijinită bugetar și a ambițiilor protecționiste ale unui stat străin pe piața zahărului din Republica Moldova. Ca urmare a acestei logici, ar trebui să spunem probabil că în Moldova poziția economică a fondatorului nostru, concernul internațional Sudzucker AG, este susținută de interesele coproprietarilor săi - sute de mii de fermieri europeni care, la rândul lor, influențează guvernele țărilor donatoare, care acordă asistență Republicii Moldova", a concluzionat Alexander Koss.

Exportul scade, importul crește

De notat că în 2017 Moldova a exportat zahăr, preparate pe bază de zahăr și miere în valoare de 41,2 milioane de dolari, în scădere cu 22%. În același timp importurile s-au majorat cu 37%, până la 36,2 milioane de dolari.

În prezent în Moldova funcționează doar trei fabrici de zahăr, două din care aparțin Sudzucker Moldova, cu capital german, iar una companiei Moldova-Zahar, cu capital polonez.Oportunitati