Fiul fostului președinte al Moldovei a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare

shadow
Miercuri, 04.04.2018 11:29   2138
Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și șase luni de detenție cu executare în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea i-a fost aplicată o amendă în valoare de 550 de unități contravenționale, echivalentul a 27.500 de lei.

Instanța a mai decis confiscarea sumei de 23.000 de euro – bani ridicați în cadrul perchezițiilor, precum și a 50% din cota-parte a învinuitului din două terenuri și o casă de locuit din Chișinău de 274 metri pătrați. În plus, Chiril Lucinschi nu va avea dreptul să dețină funcții publice pe o perioadă de patru ani.

În același timp fostul parlamentar a fost eliberat de sub arest la domiciliu și se va afla la libertate, sub control judiciar până la pronunțarea sentinței finale. Polticianul consideră sentința ilegală.

Citiți și:

Încălcări grave în dosarul Lucinschi. Repartizarea dosarului nu s-a făcut aleatoriu

„Este absolut ilegală, fiindcă noi am prezentat probe privind proveniența acelor bani, nu este adevărată versiunea procurorilor. Am prezentat foarte multe probe care arată contrariul. Este un dosar fabriat, legat de activitatea mea politică. Rămâne să ne documentăm și să vedem ce facem mai departe, vom merge la Curtea de Apel și în instațele superioare pentru a-mi demonstra nevinovăția”, a declarat Chiril Lucinschi, citat de realitatea.md.

Advertisement

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel. Avocații lui Lucinschi susțin că nu sunt de acord cu sentința și o vor ataca în instanța superioară.

Anterior avocații fostului parlamentar au anunțat că în cadrul acestui proces s-au comis o serie de încălcări. De exemplu pentru că judecătorul căruia i-a fost repartizată cauza penală spre examinare, Elena Cojocari, se află în concediu, "a fost substituit prin încheiere judecătorească, contrar legii, fără a fi supusă repartizării aleatorii (prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor - PIGD n.r.), cu judecătorul Vasilisa Muntean".

Chiril Lucinschi a fost reținut de CNA și procurii anticorupție, în mai 2017, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială și Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanți ai unui agent economic, sunt acuzați de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari celor trei entități bancare.

Potrivit procurorilor, fostul deputat, fiind gestionarul și beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, "având scopul dobândirii mijloacelor bănești, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al Moldovei, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani".

O ancheta RISE Moldova din 2016 arăta că beneficiarul final al firmei IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein era însă fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, ca apoi în afacere să apară și fratele său, Sergiu Lucinschi, anchetat în prezent în România într-un dosar de corupție.

Citiți și: 

Fiul fostului președinte al Moldovei a fost reținut în dosarul fraudelor bancareOportunitati