Sindicatele despre reforma din sănătate: 4.300 de angajați au plecat, 40% vor fi disponibilizați

shadow
Marţi, 03.04.2018 06:53   1508
Sindicaliștii din sănătate bat alarma în privința situației din ramură și susțin că autoritățile au în plan disponibilizarea a patruzeci la sută din angajații sistemului de sănătate publică.

“Anul 2017 a fost un an dificil pentru sistemul de sănătate și aici mă refer la faptul că în luna ianuarie a fost pus în discuție conceptul reformării sistemului pe cele trei segmente: medicina spitalicească, primară și sănătate publică. 

Punerea în aplicare a acestuia a demarat prin reforma Guvernului și anume – contopirea a două ministere prin crearea Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale.... Cu toate că la momentul discuțiilor s-a declarat că reformele demarate nu vor afecta angajații din sistem, astăzi se propune disponibilizarea a patruzeci la sută din angajații sistemului de sănătate publică. Ne întrebăm – Cei care rămân să activeze în sistem, vor face oare față sarcinilor impuse și realităților actuale?!”, a declarat Aurel Popovici, președintele Federației "Sănătatea”.

Doar în anul 2017, peste 4.900 de specialișt au plecat din Sănătate 

Sindicaliștii au susținut în cadrul unei ședințe al Consiliului Republican al Federației "Sănătatea” că migrația cadrelor medicale este un fenomen care continuă să perturbeze sistemul sănătății, iar nivelul neadecvat de salarizare, condițiile neconforme de muncă și de trai sporesc exodul lucrătorilor din sistemul sănătății, în special în rândul tinerilor.

Advertisement

Conform datelor Federației, doar în anul 2017, peste 4.300 de specialiști s-au eliberat din funcție la propria inițiativă, iar în total din sistem au plecat peste 4.900 de lucrători medicali, cu aproximativ o mie mai puțin decât în 2016. 

Modelul existent de acordare a facilităților tinerilor specialiști, prevăzut doar pentru cei care se angajează în câmpul muncii în mediul rural, este ineficient și neatractiv. Totodată, paralel cu migrația, o problemă extrem de importantă pentru sistemul de sănătate o constituie îmbătrânirea cadrelor medicale. Astfel, în anul 2017 în instituțiile medicale activau 10.291 de angajați în vârstă de pensionare, se arată într-un comunicat al Sindicatelor.

Administrația Ministerului Sănătății nu a comentat deocamdată informațiile difuzate de Sindicate. Conform datelor oficiale în anul 2016, în sistemul medical activau 13.039 de medici și 25.485 de personal medical mediu. Numărul medicilor era cel mai mare din anul 2000, iar la personal medical mediu se atesta o scădere cu circa 2.000 față de anul 2012. 

Reforma uitată

Amintim că în ianuarie 2017 premierul Pavel Filip a anunțat că Guvernul se apucă de reforma spitalicească în contextul reformării generale a sistemului de sănătate. 

Peste jumătate de an, proiectul Reforma spitalelor din Republica Moldova, era gata și a fost prezentat de ministra Ruxanda Glavan în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.

Aceasta prevedea că până în anul 2024 în Republica Moldova vor fi instituite 19 spitale noi în locul celor 71 existente. Este vorba despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății.

Peste o lună, ca urmare a unor lupte de culise în cadrul Guvernului, dar și a Partidului Democrat, subiectul reformei a fost închis, iar ministra Ruxanda Glavan a rămas fără funcție.

Citiți și:

Reforma spitalicească – mai „bolnavă” decât paciențiiOportunitati