Expert-Grup: Proiectul promovat de Plahotniuc este unul populist și fără acoperire financiară

shadow
Joi, 29.03.2018 11:30   1614
Mega-programul de reparație a drumurilor locale promovat de liderul democrat Vlad Plahotniuc și aprobat de Guvern nu a fost bine fundamentat, nu a fost discutat cu autoritățile locale, iar programul de cheltuieli aprobat nu are acoperire integrală cu resurse aprobate în Bugetul de Stat pentru 2018, se arată într-o analiză a Centrului Expert-Grup.

Potrivit Expert-Grup în total pentru dezvoltarea drumurilor în bugetul de stat pentru 2018 au fost alocate 4.069 milioane lei. Această sumă este repartizată în felul următor:

i. proiectele finanțate din surse externe - 2.314,2 milioane lei (investiții de 2.244,5 milioane lei și 69,6 milioane lei pentru alte servicii), reabilitarea și construcția drumurilor (proiecte după care drumurile își încep un nou ciclu de viață):

· Proiectul „Susținerea Programului în sectorul drumurilor” - 2.187,9 milioane lei;

· Proiectul „Reabilitarea drumurilor locale” - 126,3 milioane lei.

ii. alocații din Fondul Rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor naționale - 972,5 milioane lei;

iii. transferuri din Bugetul de Stat la Autoritățile Publice Locale (APL) - 743,4 milioane lei:

· La APL de nivelul I - 280,9 milioane lei;

· La APL de nivelul II - 462,5 milioane lei;

iv. pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor în cadrul proiectelor dezvoltate de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediu - 39 milioane lei.

În conformitate cu bugetul aprobat, autoritățile publice locale (APL) urmau să primească transferuri în sumă de 743,4 milioane lei și să organizeze licitațiile pentru efectuarea lucrărilor de reparații a drumurilor, urmând obiectivele și prioritățile fiecărei autorități în sectorul de drumuri.

Advertisement

În loc de drumuri locale vor fi reparate cele naționale

Pe 12 martie 2018, Guvernul a aprobat Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2018 și Programul de reparație periodică a drumurilor publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale și a străzilor, care vine să susțină de fapt inițiativa PDM cu privire la drumurile locale.

Citiți și:

Miracol bugetar - Guvernul a găsit 1,6 miliarde lei pentru proiectul lui Plahotniuc

Potrivit Expert-Grup din document "nu este clar când, cum și de cine a fost elaborat". Totodată experții se arată contrariați de faptul că circa 51% din cele 972,5 milioane lei aprobate pentru Fondul Rutier vor fi cheltuite pentru întreținerea a 264 de kilometri de drumuri naționale în interiorul localităților și nu pentru cele locale.

Proiect populist și fără o sursă clară de finanțare

Cât despre Programul de reparație periodică a drumurilor publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale și a străzilor, acesta practic nu are acoperire bugetară, susține Expert-Grup.

Astfel din 1,6 miliarde de lei, în buget sunt prevăzuți 492 milioane lei, iar restul sumei de 1.109,4 milioane lei este alocată fără indicarea sursei bugetare.

"Putem face concluzia că Hotărârea de Guvern nr. 225 nu a fost bine fundamentată, nu a fost discutată cu autoritățile locale, iar programul de cheltuieli aprobat nu are acoperire integrală cu resurse aprobate în Bugetul de Stat pentru anul 2018. De asemenea, prin această Hotărâre se încalcă Art. 17, aliniatul (2) din Legea privind finanțele publice și responsabilității bugetar-fiscale, care prevede că pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la „majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget”, se precizează în analiza Expert-Grup.

Experții susțin că trebuie de ținut cont că drumurile locale țin de competența APL de nivelul I și II. În acest sens, implementarea unui astfel de program poate fi efectuat cu succes doar prin implementarea nemijlocită a proiectelor de către APL-uri.

"Prin urmare, cea mai bună abordare de implementare a programului ar fi fost prin suplimentarea transferurilor speciale la APL-uri. Astfel, analiza conținutului și modului în care a fost prezentată și aprobată  Hotărârea de Guvern nr. 225 indică asupra unui caracter populist și electoral al acesteia", susțin autorii.

Totodată ei constată această decizie demontrează că actuala clasă politică poate accepta" orice model de planificare bugetară, cu condiția menținerii controlului politic asupra alocărilor financiare".

Citiți și:

Topul raioanelor ce vor primi bani pentru proiectul anunțat de Vlad PlahotniucOportunitati