Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 26 iulie lichidatorii Bancii de Economii organizează o licitație privind comercializarea cotei părți în întreprinderea mixtă Biroul de Credit SRL.
 • Chișinău
  Pe 27 iulie Tehnovin SA ține adunarea extraordinară a acționarilor.
 • Pe 27 iulie are loc adunarea ordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • În perioada 10-15 septembrie la Bursa de Valori este licitat întregul pachet de acțiuni al companiei de asigurări ASITO.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Primarul general al municipiului Chișinău se judecă cu ÎCS Red Union Fenosa SA, ședință preconizată pe 3 octombrie.
 • Pe 3 octombrie Curtea de Apel Chișinău judecă cauza Liceul de Limbi Moderne si Management vs Consiliul Municipal Chișinau.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 4 octombrie are loc o ședință de judecată între SA Termoelectrica și Depoul de Vagoane de Călători Chișinău.
 • Pe 4 octombrie la Curtea de Apel Chișinău este examinata cauza civilă Consiliul comunei Stăuceni vs Consiliul municipal Chișinău.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 9 octombrie este preconizată o ședință pe marginea dosarului Consiliul Raional Anenii Noi vs Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 9 octombrie Agenția Națională Reglementare Comunicații Electronice și TI se judecă cu SRL StarNet.
 • Curtea de Apel Chișinău examineaza, pe 10 octombrie, dosarul BC Moldova Agroindbank SA vs SA Orhei Vin.
 • Pe 11 octombrie Curtea de Apel Chișinău examineaza cauza civilă BIroul Migrație și Azil al MAI vs Asito SA.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Moldova duce o politică comercială inteligentă, susțin experții germani

1 2 3 4 5
 • Recolta bogată de floarea soarelui a fost unul din factorii principali de creştere a exporturilor
  Foto: mold-street.com
 • Producţia de cablaje se dezvoltă graţie unor facilităţi investiţionale
  Foto: gov.md
 • Foto: get-moldau.de
 • Produsele alimentare se bucură de căutare şi în alte zone decât CSI
  Foto: get-moldau.de
 • Exporturile de automotive se fac în proporţie de 92% în UE
  Foto: get-moldau.de
Miercuri, 28.03.2018 05:11   925
Exporturile moldovenești s-au dezvoltat pozitiv în 2017; acestea au crescut cu 18%. Exporturile către UE au crescut peste medie, contribuind cu 70% la expansiunea exporturilor. De asemenea, exporturile către Turcia și Ucraina au crescut peste medie. În același timp creșterea exporturilor către Belarus și Rusia a fost moderată, în ciuda recuperării economice în ambele țări, se arată într-o analiză realizată de economiștii germani de la Get Moldova.

Potrivit studiului, din perspectivă sectorială, cel mai mult au contribuit la această creștere, produsele vegetale și cablurile, care sunt atribuite sectorului mașinilor.

Recolta bogată și cererea internațională

Cea mai mare creștere absolută a apărut în categoria produselor vegetale care includ fructe, semințe oleaginoase și cereale. Exporturile de produse vegetale s-au majorat datorită unei recolte bune și a prețurilor internaționale la materiile prime.

Cel de-al doilea cel mai important motor al exporturilor au fost cablajele, care sunt atribuite sectorului mașinilor.

"Ambele grupuri de produse au reprezentat împreună 59% din creșterea exporturilor. Această evoluție se reflectă și în importanța sectorială a celor două grupe de produse: ponderea produselor vegetale în export a continuat să crească și este acum pe primul loc, cu aproape 28%.

Exporturile au crescut la toate destinațiile. Acest lucru este diferit pentru cabluri, ale căror export a crescut în primul rând în UE. Există o strânsă legătură între acordul de liber schimb cu UE (DCFTA), investițiile mai puternice în fabricarea cablurilor și creșterea exporturilor", susțin experții GET Moldova..

În acest contex, este în interesul guvernului moldovean să susțină în continuare această evoluție pozitivă prin continuarea punerii în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb cu UE (DCFTA) și să atragă investiții străine directe (ISD).

Totodată autorii remarcă și creșterea exporturilor de servicii cu circa 16% față de anul precedent sau cu 164 milioane dolari. 

Acordurile de liber schimb au stimulat creșterea exporturilor în UE și Turcia

Exporturile au crescut spre toate destinațiile majore.

Cota principală a creșterii poate fi totuși atribuită UE - care reprezintă 70% din avansul exporturilor de bunuri. De asemenea, exporturile către Turcia au crescut cu 69%.

Această evoluție este legată de acordul de liber schimb dintre Moldova și Turcia, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016, constată economiștii de la GET Moldova.. În același timp exporturile de bunuri către CSI - cu excepția Ucrainei - au crescut sub medie. Valorile diferite prin care exporturile au crescut au fost reflectate și de o modificare ulterioară a structurii regionale a exporturilor.

Ponderea UE în exporturile moldovenești a crescut și mai mult la 66% în 2017 (după 65% în 2016). Cota Turciei a câștigat de asemenea un punct procentual și acum reprezintă 4%. În același timp cota Rusiei a scăzut din nou și a fost de 10% în 2017 (după 11% în 2016). Aceasta denotă necesitatea continuării procesului de integrare economică cu UE.

Relația dintre sectoare și regiuni

Se pune întrebarea dacă exporturile suplimentare ale grupurilor de produse selectate sunt livrate în principal către anumite regiuni. Exporturile de produse vegetale au crescut cu 133 milioane USD, din care 79 milioane USD au fost destinate UE (+ 23%), 43 milioane USD pentru CSI (+ 43%) și 11 milioane USD pentru restul lumii (+11 %).

Motivul acestei creșteri a fost în principal o recoltă bună și prețuri mai ridicate la alimente, care au crescut cu 8% în 2017. Astfel, nu există nicio relație între creșterea exporturilor de produse vegetale și anumite țări de destinație. Acest lucru este diferit pentru exportul de cabluri care fac parte din sectorul mașinilor. Exporturile sectorului de mașini au crescut cu 92 milioane USD în 2017. 85 milioane USD au fost destinate UE (+ 33%).

Aceasta implică faptul că 92% din exporturile suplimentare de cabluri pot fi atribuite UE. Astfel, există o relație evidentă între sectorul mașinilor și creșterea exporturilor către UE. Această relație se datorează investițiilor din UE în acest sector, care are ca scop creșterea exporturilor în UE. Acest lucru, la rândul său, este susținut de DCFTA.

O politică comercială inteligentă

În concluzie experții germani susțin că chiar dacă creșterea exporturilor de produse vegetale este binevenită, "aceasta a fost totuși condiționată de factori specifici".

"Dezvoltarea în sectorul mașinilor a fost, dimpotrivă, o consecință a unei politici de succes a atragerii de ISD în combinație cu o politică comercială inteligentă. În acest context, ar fi sensibil de aprofundat și mai mult relațiile comerciale cu UE prin continuarea implementării DCFTA și continuarea unei politici active de atragere a ISD pentru a asigura această dezvoltare pe termen lung", afirmă autorii studiului.

Pe de altă parte economiștii de la GET Moldova susțin că și comerțul cu alte regiuni precum CSI este important pentru Moldova.

Potrivit lor, existența acordurilor de comerț liber în paralel, de exemplu cu UE, dar și cu CSI și alte țări, este un avantaj pozitiv al Republicii Moldova. În acest context, ei subliniază că acordurile de liber schimb ar trebui să rămână principalul instrument al politicii comerciale a țării.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Contacte  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.