28 de miliarde USD blocate: Kazahstanul a mai pierdut un proces în litigiul cu miliardarul Stati

shadow
Luni, 26.03.2018 13:50   6214
Pe 23 martie 2018, Tribunalul Districtual pentru Districtul Columbia, SUA a pronunțat și el o hotărâre în favoarea lui Anatolie Stati în litigiul contra Kazahstan privind plata unei sume de circa 520 de milioane de dolari.

E vorba de decizia Arbitrajului Camerei de Comerț din Stockholm din decembrie 2013, care a decis că Kazahstanul trebuie să achite lui Anatolie Stati și părțile (Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd - împreună, Stati Parties), despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari.

Citiți și:

Războiul din instanțe dintre miliardarul Stati și Kazahstan poate provoca turbulențe la burse

Potrivit unui comunicat al Ascom Group SA, instanța americană a refuzat, pentru a doua oară, cererea Kazahstanului de a analiza probe care ar demonstra că hotărârea arbitrală a fost obținută în baza unor date frauduloase.

"Instanța a recunoscut, de asemenea, decizia arbitrală, ceea ce înseamnă că va emite o hotărâre judecătorească pentru suma totală a premiului", se arată în comunicatul Ascom.

"Kazahstanul a încercat mai întâi să aducă dovezile despre presupusa fraudă într-o instanță din SUA. În luna mai 2016, instanța a refuzat să permită Kazahstanului să introducă aceste dovezi, pe baza constatării că tribunalul arbitral nu a invocat probele pretins frauduloase - care se referea la valoarea unei instalații de gaz petrolier lichefiat, unul dintre activele confiscate de Kazahstan de la Stati și părțile. La luarea deciziei sale, instanța a considerat că nu a avut nici un motiv să efectueze un „mini-studiu“ cu privire la problema de fraudă, deoarece acuzațiile de fraudă ar fi fost audiate de instanțele din Suedia, jurisdicția în care a avut loc arbitrajul.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati