Un originar din Moldova este omul de la care a pornit scandalul legat de datele Facebook

shadow
Miercuri, 21.03.2018 05:10   5146
Omul aflat în spatele imensului scandal în care este implicată compania Facebook în prezent - referitor la folosirea ilegală a datelor a peste 50 de milioane de utilizatori - este un profesor născut în Moldova, care a emigrat de mic în Statele Unite, dar care a păstrat legăturile de familie și universitare cu mediile ruse.

O anchetă realizată de mai multe publicații americane: de la New York Times la CNN, dar și de ediția de duminică a cotidianului britanic The Guardian, arată că firma de analiză de date Cambridge Analytica a obținut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea și influențarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016, relatează Agerpres.

Facebook, Cambridge Analytica și Aleksandr Kogan

Dezvăluirile au dus, la începutul săptămânii, la izbucnirea unui scandal cu repercusiuni financiare asupra companiei Facebook.

Facebook a anunțat că a întrerupt colaborarea cu Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul lor, informații personale a milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Facebook a suspendat de asemenea accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum și pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, și a lui Christopher Wylie, șef al Eunoia Technologies și fost angajat al Cambridge Analytica.

Cei doi par să fie, deocamdată, personajele-cheie ale acestui scandal. Kogan este vorbitor nativ de limbă rusă și s-a născut în Republica Moldova, dar până la vârsta de șapte ani a crescut la Moscova.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Companii servicii și branduri   Litigii comerciale   Tehnologii informaționale   Comunicațiile  

Advertisement

Oportunitati