Un nou termen pentru startul lucrărilor la gazoductul Ungheni - Chișinău

shadow
Luni, 19.03.2018 21:13   1845
Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni - Chișinău vor demara în luna iunie a acestui an, a anunțat ministrul Economiei, Chiril Gaburici, în cadrul unei întrevederi cu echipa de experți a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova..

„Securitatea energetică este una dintre principalele priorități ale Ministerului Economiei și Infrastructurii. Referitor la conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, avem un plan bine pus la punct și pași concreți pe care trebuie să-i întreprindem, astfel încât, în luna iunie a acestui an, să demarăm lucrările de construcție a gazoductului”, a afirmat Gaburici.

Citiți și:

De ce cel mai important proiect pentru Moldova este utilizat la doar 0,2% din capacitate

Acesta este de fapt un nou termen de lansare a lucrărilor la această conductă, după ce deja de patru ani se tot fac promisiuni de către Guvern privind inițierea construcției conductei ce ar urma să devină o alternativă la livrările de gaze de la Gazprom.

Advertisement

De exemplu un an în urmă autoritățile anunțau că lucrările ar putea începe la finele anului 2017, iar gazoductul va fi gata la finele anului 2018, dar va fi funcțional abia la finele anului 2019.

Trei ani în urmă, exact când premier era Chiril Gaburici, Ministerul Economiei estima că lucrările de construcție a gazoductului vor începe în 2017, iar la sfârșitul anului 2018 va fi pregătit  pentru funcționare.

Conform unor estimări extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău presupune o investiție cuprinsă între 110 și 150 milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea transnistreană consumă la rândul ei 1,5-2,0 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. 

Mai adăugăm că în cadrul întâlnirii cu echipa de la FMI, Chiril Gaburici i-a informat pe experți că Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede despăgubirea proprietarilor, care au imobile pe segmentul construcției conductei de gaze naturale. Totodată, Executivul va semna contractul cu investitorul Transgaz România până la sfârșitul lunii martie.

Construcția gazoductului Ungheni - Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași - Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.Oportunitati