Doi giganți farmaceutici își închid reprezentanțele din Moldova

shadow
Miercuri, 21.03.2018 07:40   5693
Astfel din acest an se închid reprezentanțele din Moldova ale giganților farmaceutici GlaxoSmithkline și Sanofi-Zentiva. Motivele oficiale invocate de reprezentanți sunt modificarea strategiei de afaceri.

Britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), a treia companie farmaceutică din lume după venituri (peste 30 de miliarde de lire sterline în 2017) au adoptat deja decizia.

Citiți și:

Cel mai mare producător de generice se retrage de pe piața moldovenească

Un nou model de business

Astfel din 14 martie 2018, "GSK încetează activitățile de marketing și promovare pentru profesioniștii din domeniul sănătății în Moldova, și adoptă un model de business bazat pe distribuitori", se arată într-un răspuns oferit de Grigore Moraru, șeful reprezentanței GlaxoSmithKline în Moldova. 

Citiți și:

În loc de o reducere cu 40%, prețul medicamentelor a scăzut cu doar 2%

Managerul explică pasul prin o nouă strategie de afaceri.

"Încă în trimestrul II din 2017, GSK a anunțat despre intenția de a-și administra afacerea pe piețele în curs de dezvoltare sub forma unor unități integrale cu răspundere financiară deplină - creând structuri comerciale adaptate fiecarei pieți în parte pentru realizarea ambițiilor noastre, rămânând în același timp dedicați susținerii accesului pacienților la medicamentele și vaccinurile GSK", menționează șeful reprezentanței GlaxoSmithKline în Moldova.

Totodată Grigore Moraru dă asigurări că aceste schimbări nu vor afecta accesul pacienților la medicamente și vaccinuri.

"Suntem încrezuți că, prin intermediul modelului de operare propus și a lucrului cu distribuitorii noștri, guvernele și UNICEF/GAVI, vom continua să punem la dispoziția pacienților medicamentele și vaccinurile noastre", afirmă managerul.

Vladimir Gasnaș, șeful reprezentanței grupului Sanofi-Zentiva explică închiderea reprezentanței prin decizia luată încă la finele anului 2016 a grupului Sanofi de a iniția un proces de separare a diviziei sale din Europa de medicamente generice, în vederea vânzării.

Zentiva de fapt reprezintă divizia de medicamente generice a grupului francez Sanofi, unul dintre liderii mondiali ai acestei industrii, alături de GlaxoSmithKline, Pfizer și Novartis. Pentru această tranzacție, estimată la aproape 2 miliarde de euro, luptă în prezent mai multe companii și fonduri de investiții.

Număr mic de reprezentanțe ale producătorilor de medicamente

Anterior și-a închis reprezentanța în Moldova și cel mai mare producător de generice din lume, grupul Teva din Israel. Astfel că în prezent numărul de reprezentanțe ale producătorilor internaționali de medicamente în Moldova este destul de redus comparativ cu țările vecine.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Companii servicii și branduri   Prețuri și inflația   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati