Intermediara statului va cumpăra și furniza energie la un preț mai mare

shadow
Miercuri, 14.03.2018 17:02   2208
Ministerul Economiei anunță că societatea pe acțiuni Energocom a câștigat licitația de achiziție a energiei electrice și a semnat noile contracte de furnizare a energiei către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala Termolelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), iar 30% - de la compania DTEK Pavlogradugoli din Ucraina.

Citiți și:

Rușii ne dau energie mai ieftină. Cu cât poate scădea tariful

"Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice", susține Ministerul Economiei.

Prețul de achiziție crește cu 16% în dolari

Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți americani pentru un kWh, ceea ce este cu 16% mai mult decât prețul actual.

Advertisement

Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora.

Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior, susține MEI.

Operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS RED Union Fenosa SA, SA Furnizarea Energiei Electrice Nord, ÎS Moldelectrica și SA RED Nord, vor încheia cu SA Energocom contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Ministerul Economiei susține că procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice.

"Acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice", se arată în cadrul MEI.

De notat că anul trecut licitația s-a terminat cu scandal, datorită amestecului autorităților și a unor politicieni în procesul de licitație.

În prezent doar 20% din necesarul de curent electric este asigurat de centralele locale, alte circa 20% sunt livrări din Ucraina, iar peste 60% de la CERS Moldovonească, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Citiți și:

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenescOportunitati