Candu sau Andronachi? Cine a fost primul cu inițiativa construcției Arenei Chișinău

shadow
Miercuri, 14.03.2018 12:00   1958
Partidul Democrat din Moldova a anunțat ieri că va sprijini politic construirea unei arene sportive ultramoderne și multifuncționale în Capitală, care va fi numită Arena Chișinău. Ideea este însă veche și anterior o inițiativă în acest sens a promovat deputatul democrat Vladimir Andronachi.

„Am avut discuții cu mai mulți potențiali investitori din lume și există interes deja ca în Republica Moldova să fie dezvoltat un astfel de proiect. Există o stabilitate economică, o creștere a potențialului economic al societății și avem nevoie de o astfel de infrastructură”, a declarat în cadrul briefingului săptămânal al partidului, speakerul Parlamentului Andrian Candu.

Arenă la Stăuceni

Președintele Parlamentului a spus că trebuie parcurse unele etape premergătoare legate de adoptarea unor hotărâri de Guvern și a unor legi, urmând ca apoi să aibă loc o licitație internațională pentru desemnarea firmei care va construi obiectivul.

Conform informațiilor PDM, Arena Chișinău va avea o capacitate de 3.000-5.000 de locuri pe scaune, 800-1.200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții sau concerte.

Construcția va avea de asemenea o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilități pentru spa și fitness. Arena Chișinău va ocupa o suprafață totală de 10 hectare în Stăuceni, sectorul Rîșcani. Care este exact terenul nu se știe, dar anterior tot în această zonă Guvernul examina posibilitatea construcției unui stadion național.

Proiect devenit prioritar pentru Guvern

Chiar a doua zi după anunțul PDM, la ministerul Economiei a avut loc prima ședință a Grupului de lucru privind implementarea proiectului de edificare a arenei. Din componența Grupului de lucru mai fac parte ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de resort.

Prioritatea Grupului de lucru este elaborarea, în termen de 10 zile, a Foii de parcurs pentru asigurarea implementării proiectului de edificare a arenei polivalente, cu examinarea creării unui parteneriat public-privat în acest sens.

De asemenea, până pe 1 aprilie 2018, membrii Grupului trebuie să prezinte Guvernului spre examinare și aprobare proiectele actelor normative necesare implementării acestui proiect.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, selectarea partenerului privat va fi efectuată în baza unui concurs public și transparent la nivel internațional, pentru a asigura alegerea unui dezvoltator bun, cu experiență în domeniu, cu servicii calitative, executate în termenii stabiliți.

De asemenea, în baza studiului de pre-fezabilitate, s-a propus ca arena polivalentă să fie edificată pe terenul aflat în administrarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni, suprafața estimativă necesară construcției fiind de circa 10 hectare.

Advertisement

200 de milioane de lei din Fondul Rutier

În același timp la finele anului 2017 o astfel de inițiativă a promovat deputatul democrat Vladimir Andronachi. El a identificat și sursa de bani pentru începerea unui astfel de proiect: Fondul Rutier, de unde urmau a fi scoase 200 de milioane lei chiar în anul 2018.

Potrivit unei amendament la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, Andronachi a propus "inițierea lucrărilor de construcție a arenei polivalente în vederea dezvoltării infrastrcuturii în domeniul sportului și recreării sportive, care va da posibilitatea creării unei baze materiale și condițiilor dezvoltării sportului și îmbunătățirea calității vieții tinerii generații".

Drept argument invocat de parlamentar era faptul că "capitala la moment nu dispune de o bază materială corespunzătoare standardelor europene, care ar satisface necesitățile și cerințele societății conform tendințelor actuale de dezvoltare polivalentă".

Potrivit lui Andronachi "finanțarea propusă constituia primul pas în vederea inițierii construcției arenei polivalente, iar ulterior vor urma acțiuni de atragere a investitorilor pentru lucrărilor inițiate".

Amendamentul nu a fost însă acceptat de Parlament, inclusiv de colegii de fracțiune a lui Andronachi.

Cine ar putea fi partenerul

Este curios cine s-ar putea apuca de un astfel de proiect. Anterior s-a anunțat că omul de afaceri Rashid S. Al-Rashid (din Arabia Saudită), este gata să investească bani în construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova.

”Am discutat despre construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova. În următoarele luni ne propunem să selectăm terenul, să finalizam elaborarea documentelor de proiectare, pentru a începe în termen optim construcția acestuia. Mi-am exprimat încrederea că proiectul respectiv va fi lansat curînd sub patronatul Președintelui Republicii Moldova”, declara o lună în urmă președintele Igor Dodon.

De notat că Rashid S. Al-Rashid este inginer și deține împreună cu feciorii grupul Rashid Saad Al Rashid & Sons Co (RSR) Ltd din Arabia Saudită.

Ambasadă sau piață

Republica Moldova încearcă de câțiva ani să inițieze construcția unui stadion olimpic, în locul fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului sau în alte locații.

Demolat în anul 2007 de către fostul premier Vasile Tarlev, Stadionul Republican rămâne și astăzi în paragină, ca o pată neagră pe obrazul Capitalei. Autoritățile nu au bani nici măcar pentru proiectarea viitoarei arene.

În anii precedenți au mai fost propuneri pentru a construi un stadion național în alte sectoare ale capitalei, pe alte terenuri, dar ideea a rămas nerealizată. Din start, autoritățile au promis să ridice din temelii un nou complex polivalent. Ulterior, Federația de Fotbal a cerut să fie construit un stadion doar pentru sportul rege. Între timp, au apărut zvonuri că aici va fi înălțat un cartier locativ sau o nouă Ambasadă a Statelor Unite.

În 2013, fostul Ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele cinci hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2.500 de locuri de comerț. Această piața ar fi urmat să funcționeze până când se vor găsi bani pentru construcția stadionului.

În același timp specialiștii cred că terenul din centrul Capitalei este prea mic pentru un stadion de nivel internațional și de patru ani examinează alte câteva posibile locații.

În 2014 Ministerul Tineretului și Sportului anunța că intenționează să inițieze un parteneriat public-privat pentru construcția unui stadion național la ieșirea din oraș, spre Nord, adică pe Calea Orheiului, unde este o suprafață de circa 365 ha nevalorificată.

Experții spun că un stadion necesită o investiție majoră, care nu se răscumpără nici în zece ani, mai ales că nu avem echipe puternice de fotbal care să umple tribunele cu spectatori.

Citiți și:

Autoritățile nu au încă un plan de construcție a unui nou stadion naționalOportunitati