Premieră! Un fost deputat democrat a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru trădare de patrie [SONDAJ]

shadow
Marţi, 13.03.2018 14:36   1374
Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 4 ani. Sentința a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

În cadrul procesului de judecată a fost stabilit faptul că ex-deputatul democrat (perioada 2010-2014) "a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin".

"Astfel, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova", susține PCCOCS.

Advertisement

Potrivit Porocuraturii "informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova".

Potrivit circumstanțelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău. 

De notat că pe agenda Judecătoriei Chișinău mai figurează câteva ședințe pe acest caz în zilele de 14-16 martie 2018.

Aminitim că Iurie Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017 în momentul întâlnirii cu un ofițer rus.

"Este o premieră când un spion este surprins transmițând informații secrete. În acest fel, am stopat acțiuni ce atentează la securitatea națională", declara atunci vicedirectorul SIS, Alexandru Balan.Oportunitati