Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Topul raioanelor ce vor primi bani pentru proiectul anunțat de Vlad Plahotniuc [SONDAJ]

1 2
 • Cum arată unele drumuri locale din Moldova
  Foto: gazetadesud.md
 • Foto: mold-street.com
Marţi, 13.03.2018 06:11   1581
Guvernul a aprobat ieri Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2018 și Programul de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Conform Hotărârii Guvernului, finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi - din contul mijloacelor bugetului de stat.

Fond Rutier de 972 milioane lei

Pentru drumurile publice naționale în acest an, conform Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier, sunt prevăzute circa 972 de milioane de lei. Din această sumă. 822,8 milioane de lei vor fi alocate pentru întreținerea și reparația drumurilor publice, inclusiv 492 milioane - pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație în intravilanul localităților care sunt traversate de drumuri naționale.

Citiţi şi:

Miracol bugetar - Guvernul a găsit 1,6 miliarde lei pentru proiectul lui Plahotniuc

Ceilalți bani vor fi utilizați pentru reconstrucția și reparația drumurilor publice naționale și a construcțiilor inginerești, executarea lucrărilor de proiectare, evaluarea drumurilor și procurarea terenurilor, cofinanțarea proiectului de construcție a drumului de ocolire a orașului Ungheni, achiziționarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietei electronice, se arată în nota de argumentare.

Cine primeşte cei mai mulţi bani din proiectul iniţiat de Plahotniuc

Al doilea Program prevede acţiuni de îmbunătățire a calității infrastructurii drumurilor în 1.242 de localități din țară pentru care sunt prevăzute 1,6 miliarde de lei, adică pentru realizarea inițiativei milionarului Vlad Plahotniuc - "Drumuri bune pentru Moldova".

„Programul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de circulație prin majoritatea localităților țării, ceea ce va duce la îmbunătățirea schimburilor comerciale, creșterea competitivității agenților economici și a mobilității forței de muncă în localitățile rurale. Programul va fi finanțat din alocațiile suplimentare din bugetul de stat, în măsura acumulării mijloacelor financiare necesare prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii”, a subliniat ministrul Chiril Gaburici, în cadrul ședinței de Guvern.

La o analiză sumară a listei celor 1.242 localităţi-beneficiare se pot observa diferenţe majore. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat, le-au fost alocate circa 71 de milioane de lei, de două ori şi ceva mai mult decât pentru raionul Briceni care are o populaţie cu circa 10% mai mare.

Şi în cazul UTA Găgăuzia, care are o populaţie de 2,4 ori mai mare decât raionul Nisporeni, valoarea alocaţiilor este de aproape două ori mai mică. Bugetele atât de mici pentru aceste unităţi teritorial-administrative au o explicaţie - ele se pare că nu au prezentat cereri pentru reparaţia străzilor din localităţi.

Lider la valoarea alocaţiilor este raionul Ungheni cu peste 88 de milioane lei, urmat de Anenii Noi cu circa 82 de milioane şi Hânceşti cu 80 de milioane lei.

Tronsoane de 100 de metri

Este curioasă şi lista tronsoanelor de drum sau stradă ce vor fi reparate în 2018: unele au doar 100 metri lungime, cum e cazul satelor Medveja din Briceni, Brătuşeni, Edineţ, sau Scoreni din Străşeni. Majoritatea tronsoanelor au o lungime de până la un kilometru şi un cost între 500.000 şi un milion de lei. 

Sunt şi excepţii. De exemplu pentru reparaţia a cinci kilometri din drumul local Bulboaca – Chirca – Merenii Noi – Floreni din raionul Anenii Noi sunt prevăzute 8,2 milioane lei.

De notat că achiziția lucrărilor pentru fiecare raion și controlul calității executării lucrărilor va fi realizat de către Administrația de Stat a Drumurilor.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Construcții și imobiliare   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Guvernul intenționează să reabiliteze și să repare 1.200 km de drumuri în 2018, la un cost de 1,6 miliarde lei. Ce credeți că va reuși într-un final?

va face exact cum a promis - transparent și calitativ
va repara mai mult de jumătate din drumuri
va repara o parte mică din drumuri
va efectua lucrări ”cosmetice” și va deturna banii

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close