Transgaz va fi plăti și despăgubiri pentru terenurile pe care va trece gazoductul Ungheni-Chișinău

shadow
Luni, 12.03.2018 15:05   1482
În scopul facilitării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, Executivul a aprobat modificarea și completarea Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, adoptate în iunie 2017.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii susține că prin modificările și completările propuse în proiectul de lege se instituie o procedură specială de expropriere detaliată pentru a elimina orice risc sau impediment în procesul de implementare a proiectului, fără a afecta desfășurarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

Procedura de despăgubire se schimbă

De asemenea, este detaliată procedura de plată a despăgubirii proprietarilor bunurilor imobile (terenurilor) și a titularilor de drepturi asupra bunurilor imobile (terenurilor).

Citiți și:

Privatizarea anului. Guvernul anunță că a vândut compania Vestmoldtransgaz

„Acest proiect de lege nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile, afectați de construcția conductei. Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru despăgubirea daunelor aduse terenurilor, plantațiilor, construcțiilor, recoltei nestrânse, precum și pentru alte daune imputabile”, a spus ministrul Chiril Gaburici.

Advertisement

De notat că astfel de prevederi sunt și în varianta actuală a acestei Legi, doar că în mare parte acestea încă nu s-au realizat. Ceea ce este nou e că se prevede că lucrările de construcție a conductei de transport gaze pe direcția Ungheni – Chișinău vor preceda și/sau se vor desfășura concomitent cu procedura de expropriere, fără a afecta desfășurarea acesteia.

Va plăti și Transgaz

În plus dacă acum se prevede că despăgubirile pentru obiectele exproprierii se vor plăti din contribuția Guvernului pentru implementarea proiectelor finanțate de către donatorii externi, apoi în versiunea nouă despăgubirile se vor efectua prin intermediul instituției publice „Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii” din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final al Proiectului Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” sau succesorul său de drepturi și obligații.”

Altfel spus va plăti și compania românească Transgaz, care potrivit Guvernului a fost desemnată învingătoare a concursului de privatizare a întreprinderii Vestmoldtransgaz.

De notat că gazoductul va trece pe terenuri aflate în proprietate privată sau a unităților administrativ-teritoriale, situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localități: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni)Oportunitati