Agenția Rezerve Materiale se reorganizează și trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne

shadow
Luni, 12.03.2018 12:10   957
Agenția Rezerve Materiale (ARM) se reorganizează prin transformare din autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului în Agenția Rezerve Materiale, autoritate administrativă în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, arată un proiect de hotărâre de Guvern.

Potrivit unui proiect de hotîrâre de necesitatea reorganizării este argumentată prin faptul că este o parte a reformei administrației publice inițiate în 2017 de Executiv.

Cât despre trecerea în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a acestei Agenții, apoi anterior Guvernul deja a decis că de elaborarea și realizarea politicii în domeniul rezervelor materiale se ocupă MAI.

Citiți și:

Ce se întâmplă la rezerva de stat

Autoritățile susțin că reorganizarea nu va afecta deocamdată personalul Agenției Rezerve Materiale, care va continua activitatea în următoarele luni.

"Modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale personalului se efectuează după avizarea și înregistrarea de către Cancelaria de Stat a statului de personal al Agenției Rezerve Materiale. Disponibilizarea personalului, ca urmare a reorganizării, în cazul imposibilității transferului acestuia, se va efectua în conformitate cu Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public și cu legislația muncii", se arată în proiect.

Advertisement

Ministerul Afacerilor Interne urmează ca în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, va iniția procedurile legale necesare pentru ocuparea funcției de director al Agenției Rezerve Materiale, iar în termen de 20 de zile de la numirea în funcție a directorului Agenției, va prezenta Guvernului spre examinare, în modul stabilit, structura, efectivul-limită și regulamentul de organizare și funcționare al ARM.

De notat că Agenția Rezerve Materiale gestionează rezervelor materiale ale statului, create în scopul de a interveni operativ pentru apărarea țării, protecția populației și a economiei în situații excepționale determinate de calamități naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe și în caz de război.

În stocurile Agenției se găsesc peste 20.000 de tone de grâu, câteva mii de tone de păcură, motorină, zahăr, conserve și alte produse alimentare, materiale de construcții etc.

Totodată Agenția deține câteva întreprinderi și depozite ce păstrează aceste rezerve. Unele dintre acestea au ajuns și în procedură de faliment. 

În ultimii ani din rezerva de stat s-au scos mii de tone de grâne, zahăr sau păcură, care după ce a ajuns la companii de stat sau private nu a mai fost întors. Valoarea bunurilor nerestiute este estimată la circa 180-200 de milioane lei, iar datornicii în mare parte sunt în faliment.

Autoritățile nu vor să dezvăluie care e situația reală, invocând că această informație este secret de stat.

Citiți și:

„Misterioasa” dispariție a 1.868 tone de zahăr din rezerva de statOportunitati