La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Ce se întâmplă cu Fondul de Eficiență Energetică

1 2
 • Fondul de Eficiență Energetică
  Foto: fee.md
 • Președinte al Consiliului de Administrare Fondului este de regulă ministrul Economiei
  Foto: mei.gov.md
Luni, 12.03.2018 10:30   1034
Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE), creat în 2012, în scopul atragerii finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al valorificării surselor de energie regenerabilă, conform strategiilor și programelor elaborate de Guvern a reușit în 5 ani să obțină doar 61% din fondurile planificate.

Potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută, în perioada anilor 2012 - 2017, în contul Fondului au fost transferați doar circa 19,5 milioane Euro (412,5 milioane lei), din cei peste 32 milioane de euro planificați spre alocare de către Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană.

Neconformități la calitatea lucrărilor

Instituția nu divulgă motivele pentru care nu s-a reușit asimilarea tuturor resurselor financiare.

Potrivit FEE, în cei cinci ani 458,5 milioane lei au fost oferite sub formă de grant în sectorul public pentru finanțarea a 278 de proiecte. În cadrul implementării respectivelor proiecte au fost evidențiate un șir de neconformități pe aspecte de calitate a lucrărilor efectuate.

De notat că președinte al Consiliului de Administrare Fondului este de regulă ministrul Economiei. 

Potrivit FEE, odată cu schimbarea managementului Fondului, pe 28 aprilie 2017, activitatea FEE a trecut la un nou nivel. Fondul a apelat la consultanți individuali, dar și la instituții abilitate, pentru asigurarea calității superioare a calității execuției lucrărilor.

Rigorile de evaluare a serviciilor prestate au fost înăsprite, iar prestatorii de servicii care au comis erori și abateri în repetate rânduri, au fost sancționați pentru oferirea asistenței tehnice necalitative beneficiarilor de proiect și incluși în „Lista neagră”.

Lista deocamdată nu a fost făcut publică, dar printre aceștia sunt auditori energetici, elaboratori de devize, verificatori de proiecte și responsabili tehnici.

De exemplu într-un caz au fost identificate devieri de calitate a măsurilor de eficiență energetică în proporție de 60-85% față de limita abaterilor admisă, iar valoarea prejudiciului cauzat se idica la 5,5 milioane lei din cuantumul de 12,5 milioane lei al debursărilor efectuate de către Fond.

Măsuri pentru a îmbunutăți activitatea

Totodată, pentru urgentarea implementării și finalizării cu succes a proiectelor demarate, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede stabilirea unui mecanism mai facil de procesare a dosarelor și proiectelor deja implementate de către antreprenorii de încredere, desfășurarea unor controale riguroase, precum și stabilirea unor dialoguri eficiente cu primăriile și Consiliile Raionale cît și cu executorii proiectelor.

Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare al FEE, a apreciat măsurile întreprinse de Fond și a reiterat necesitatea stabilirii unui dialog constructiv cu primăriile, consiliile raionale și executorii proiectelor.

"Trebuie să obținem rezultate vizibile privind reducerea consumului de energie, utilizarea energiei regenerabile, instalarea iluminatului public în diferite localități ale Republicii Moldova”, a specificat ministrul Chiril Gaburici în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al FEE, la care au fost prezentate și aprobate darea de seamă privind executarea bugetului pentru anul 2017 și raportul anual de activitate al Fondului

Totodată, a fost analizată procedura de monitorizare a proiectelor la etapa post-implementare. Potrivit metodologiei, evaluarea rezultatelor implementării proiectului se va efectua în baza a două elemente: economiile de energie efective și durabilitatea economiilor de energie obținute.

De asemenea, au fost aprobate modelele Contractelor de grant modificate și completate, pentru a eficientiza măsurile în domeniul eficienței energetice, a valorifica sursele de energie regenerabilă în clădiri, dar și a eficientiza sistemele de iluminat public. În scopul asigurării realizării și gestiunii cât mai eficiente a atribuțiilor Fondului, în special a celor aferente colaborării cu partenerii regionali, naționali și internaționali, au fost propuse modificări la Manualul Operațional.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Infracțiuni economice   Corupția   Achiziții publice și licitații  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close