Ce se întâmplă cu Fondul de Eficiență Energetică

shadow
Luni, 12.03.2018 10:30   2438
Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE), creat în 2012, în scopul atragerii finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al valorificării surselor de energie regenerabilă, conform strategiilor și programelor elaborate de Guvern a reușit în 5 ani să obțină doar 61% din fondurile planificate.

Potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută, în perioada anilor 2012 - 2017, în contul Fondului au fost transferați doar circa 19,5 milioane Euro (412,5 milioane lei), din cei peste 32 milioane de euro planificați spre alocare de către Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană.

Neconformități la calitatea lucrărilor

Instituția nu divulgă motivele pentru care nu s-a reușit asimilarea tuturor resurselor financiare.

Potrivit FEE, în cei cinci ani 458,5 milioane lei au fost oferite sub formă de grant în sectorul public pentru finanțarea a 278 de proiecte. În cadrul implementării respectivelor proiecte au fost evidențiate un șir de neconformități pe aspecte de calitate a lucrărilor efectuate.

De notat că președinte al Consiliului de Administrare Fondului este de regulă ministrul Economiei. 

Potrivit FEE, odată cu schimbarea managementului Fondului, pe 28 aprilie 2017, activitatea FEE a trecut la un nou nivel. Fondul a apelat la consultanți individuali, dar și la instituții abilitate, pentru asigurarea calității superioare a calității execuției lucrărilor.

Rigorile de evaluare a serviciilor prestate au fost înăsprite, iar prestatorii de servicii care au comis erori și abateri în repetate rânduri, au fost sancționați pentru oferirea asistenței tehnice necalitative beneficiarilor de proiect și incluși în „Lista neagră”.

Advertisement

Lista deocamdată nu a fost făcut publică, dar printre aceștia sunt auditori energetici, elaboratori de devize, verificatori de proiecte și responsabili tehnici.

De exemplu într-un caz au fost identificate devieri de calitate a măsurilor de eficiență energetică în proporție de 60-85% față de limita abaterilor admisă, iar valoarea prejudiciului cauzat se idica la 5,5 milioane lei din cuantumul de 12,5 milioane lei al debursărilor efectuate de către Fond.

Măsuri pentru a îmbunutăți activitatea

Totodată, pentru urgentarea implementării și finalizării cu succes a proiectelor demarate, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede stabilirea unui mecanism mai facil de procesare a dosarelor și proiectelor deja implementate de către antreprenorii de încredere, desfășurarea unor controale riguroase, precum și stabilirea unor dialoguri eficiente cu primăriile și Consiliile Raionale cît și cu executorii proiectelor.

Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare al FEE, a apreciat măsurile întreprinse de Fond și a reiterat necesitatea stabilirii unui dialog constructiv cu primăriile, consiliile raionale și executorii proiectelor.

"Trebuie să obținem rezultate vizibile privind reducerea consumului de energie, utilizarea energiei regenerabile, instalarea iluminatului public în diferite localități ale Republicii Moldova”, a specificat ministrul Chiril Gaburici în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al FEE, la care au fost prezentate și aprobate darea de seamă privind executarea bugetului pentru anul 2017 și raportul anual de activitate al Fondului

Totodată, a fost analizată procedura de monitorizare a proiectelor la etapa post-implementare. Potrivit metodologiei, evaluarea rezultatelor implementării proiectului se va efectua în baza a două elemente: economiile de energie efective și durabilitatea economiilor de energie obținute.

De asemenea, au fost aprobate modelele Contractelor de grant modificate și completate, pentru a eficientiza măsurile în domeniul eficienței energetice, a valorifica sursele de energie regenerabilă în clădiri, dar și a eficientiza sistemele de iluminat public. În scopul asigurării realizării și gestiunii cât mai eficiente a atribuțiilor Fondului, în special a celor aferente colaborării cu partenerii regionali, naționali și internaționali, au fost propuse modificări la Manualul Operațional.



Oportunitati