Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Un nou mega-proiect imobiliar de 3.000 de apartamente în Chișinău

1 2
 • Pe terenul de pe strada Nicolae Testemițeanu, 31, anterior a fost o unitate militară.
  Foto: mold-street.com
 • Pe teren sunt câteva case vechi.
  Foto: mold-street.com
Sâmbătă, 10.03.2018 06:44   3800
Un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje și 3.010 apartamente ar putea fi construit în următorii trei ani pe un teren de 7,25 hectare din cartierul Malina Mică.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Afacerilor Interne vrea să realizeze aici un parteneriat public-privat pentru construcţia unui complex locativ şi a obiectelor de menire socială, cu locuinţe de serviciu pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului, pe câteva terenuri de pe strada Nicolae Testemițeanu, 31.

Din 3.010 de apartamente, circa 380 vor reveni angajaţilor

Acestea au o suprafaţă totală de 7,2477 hectare și se află în administrarea Departamentului Trupelor de Carabinieri.

Citiţi şi:

Ministerul Apărării a ales firma ce va construi 335 de locuințe pentru militari

Drept argument este folosită necesitatea "asigurării unui nivel de trai decent pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce va contribui la stoparea fluctuaţiei de cadre și ridicarea nivelului de profesionalizare al acestora". 

"În acest sens, în calitate de partener public, Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul actului normativ, respectarea unor standarde înalte de calitate la executarea lucrărilor de construcţie de către partenerul privat ce va fi selectat pentru demararea construirii locuințelor de serviciu".

Instituţia argumentează necesitatea realizării unui astfel de proiect prin faptul că în rezultatul cercetărilor și studiului de fezabilitate efectuat, "s-a stabilit că pe terenul amplasat în mun. Chișinău, str. N. Testemițeanu, 31 (format din câteva terenuri ce urmează a fi comasate) este posibil de proiectat și construit un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje, precum și realizarea lucrărilor pentru amenajarea teritoriului".

"Însă, la momentul actual Ministerul Afacerilor Interne nu dispune de mijloacele financiare necesare realizării construcțiilor date, fapt pentru care acest proiect se impune a fi realizat în colaborare cu un partener privat, selectat conform legislației în vigoare", se arată în nota de argumentare.

Totodată Ministerul optează pentru construcția și transmiterea spațiilor locative de serviciu "la cheie”. În plus, pentru asigurarea garantării implementării proiectului de parteneriat public – privat propus, studiul de fezabilitatea estimează că suprafaţa totală a blocurilor ce ar urma să rezulte de 155.970 metri pătraţi, cu un volum de 3.010 apartamente.

Se estimează că Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener public i se va transmite la cheie o suprafață totală de 19.738 metri pătraţi, adică doar 12,6% din total, sau aproximativ 380 de apartamente.

Proiect evaluat la 1,6 miliarde de lei

Proiectul imobiliar ar urma să fie realizat în decurs de 36 luni de la demarare, dintre care primele 6 luni implică lucrări de proiectare, de la 7-18 luni sunt lucrări de construcție capitală, 19-30 lucrări de construcție, ulterior de la 31-33 luni amenajarea teritoriului și de la 34-36 luni implică darea în exploatare. 

Costul total al proiectului investițional estimat de către studiul de fezabilitate este de 1,6 miliarde de lei.

Menţionăm că în acelaşi cartier şi pe aceeaşi strada, la o distanţă de 1,5 kilometri este realizat un alt mega-proiect imobiliar pe un teren de trei hectare al Ministerului Apărării, unde se construiesc mai multe blocuri locative.

Alte trei proiecte sunt realizate

Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) proiectul de parteneriat public-privat “Construcția de locuințe și obiective social-culturale în cadrul Armatei Naționale, pe terenul din strada N. Testimițeanu, 3, are ca obiectiv construcția de locuințe și obiective de menire social-culturală. Perioada de realizare a contractului este de 49 de luni. Partenerul privat este firma Energotehcomplet SRL. Contractul a fost semnat pe 10 noiembrie 2016.

Un alt proiect de parteneriat public-privat de construcţia de locuinţe şi obiective de menire social-culturale pentru colaboratorii Ministerului Apărării și ai Armatei Naționale a fost încheiat anterior cu partenerul privat firma Altșconstruct SRL’, pentru o perioadă de 4 ani pentru construcția de locuințe și obiective de menire social-culturală pe un teren cu suprafaţa de 1,24 hectare pe strada Vasile Lupu.

Volumul investițiilor era de 210 milioane lei. În cadrul proiectului, a fost construit un bloc locativ cu 111 apartamente de serviciu pentru colaboratorii Armatei Naţionale şi Ministerului Apărării, care a fost transmis în proprietatea partenerului public. Toate blocurile locative și obiectivele de menire social-culturale prevăzute de proiect sunt edificate în proporție de 99%.

Al treilea proiect de parteneriat public-privat de construcție de locuințe și obiective de menire social-culturală pe un teren din strada Sprîncenoaia a fost încheiat între Academia de Științe a Moldovei și firma Basconslux SRL pentru o perioadă de 4 ani.

Obiectivul proiectului - finalizarea lucrărilor de construcție pentru Bloc cămine a Universității AȘM în valoare de 29,8 milioane lei și construcţia unui Cartier locativ. Potrivit APP, Blocul de cămine al Universității AȘM a fost dat în exploatare, iar în prezent sunt în desfășurare lucrările de construcție-montaj a celor 11 blocuri locative, prevăzute de partaneriat.

Citiţi şi:

Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipruprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Construcții și imobiliare   Piața funciară   Achiziții publice și licitații  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close