Unde-i miliardul? Banca Națională a primit raportul final Kroll-2

shadow
Miercuri, 07.03.2018 08:57   2954
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în seara zilei de marți, 6 martie 2018, a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A..

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanții Kroll conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional, se arată într-un comunicat al BNM.

Citiți și:

Ce ne spune și ce nu ne spune investigația Kroll despre frauda bancară

O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM (http://bnm.md/). Sinteza este accesibilă în limbile engleză și română pe pagina BNM.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Kroll a identificat operațiuni de circa 2,88 miliarde de dolari

În sinteza din decembrie 2017 Kroll susținea că a progresat în trasarea veniturilor din împrumuturile acordate societăților din grupul Shor de către cele trei bănci din Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială).

Advertisement

În raport se anunță că specialiștii au identificat "că majoritatea fondurilor au fost transferate în conturi la băncile letone și că o parte din fonduri păreau utilizate pentru a rambursa soldul creditelor existente, fiind trecut prin conturi letonice și transferate înapoi în Moldova".

Valoarea sumelor ce au fost manipulate identificate se ridică la 2,88 miliarde de dolari, în perioada ianuarie 2012 - finele lunii noiembrie 2014.

"BNM a furnizat informații semnificative, care au fost completate cu dezvăluirea către BNM de către autoritățile din Letonia și Estonia. Kroll a folosit aceste informații pentru a progresa analiza fluxurilor de fonduri, pentru a dezvolta o strategie prioritară de recuperare a fondurilor care au fost disipate către alte locații".

Citiți și:

Unde-i miliardul? Milionarul Ilan Shor spune că a fost mai puțin

Astfel în urma analizei destinației inițiale a fondurilor de împrumut emise de cele trei bănci din Moldova către societățile din Grupul Shor s-a constatat că în perioada ianuarie 2012 - sfârșitul lunii noiembrie 2014 - 2.617,9 milioane dolari (sau 89% din total) fonduri de împrumut emisă societăților din grupul Shor, a fost transferată direct din conturile curente care au primit împrumuturi, în conturi la două bănci letone, în principal pe numele unor societăți cu răspundere limitată din Marea Britanie sau al altor societăți cu structuri de proprietate opacă în locații offshore.

Restul fondurilor (circa 270 milioane de dolari n.r.) au fost transferate în conturile băncilor din Moldova și din alte jurisdicții, inclusiv conturi la bănci rusești și alte bănci din Letonia.

Potrivit Kroll, analiza ulterioară a sumelor transferate în conturi la cele două bănci letone a identificat că fondurile de împrumut au fost transferate printr-un grup de conturi interconectate care au prezentat semne de control centralizat (un soi de Mecanism de spalare).

Amintim că primul raport Kroll a fost publicat în mai 2015, de Președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe pagina sa web candu.md.

Documentul prezenta o informație mai detaliată despre companiile și persoanele implicate în furtul miliardului. Ulterior Ilan Shor, acuzat de delapidarea și spălarea a circa cinci miliarde de lei, a spus că suma era mai mică și că banii au fost furați până la venirea sa în conducerea Băncii de Economii.

Citiți și:

Kroll: Unde au dispărut banii de la cele trei bănciOportunitati