Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Unde-i miliardul? Banca Națională a primit raportul final Kroll-2

1
 • simbol
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 07.03.2018 08:57   2619
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în seara zilei de marți, 6 martie 2018, a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A..

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanții Kroll conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional, se arată într-un comunicat al BNM.

Citiţi şi:

Ce ne spune și ce nu ne spune investigația Kroll despre frauda bancară

O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM (http://bnm.md/). Sinteza este accesibilă în limbile engleză și română pe pagina BNM.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Kroll a identificat operațiuni de circa 2,88 miliarde de dolari

În sinteza din decembrie 2017 Kroll susținea că a progresat în trasarea veniturilor din împrumuturile acordate societăților din grupul Shor de către cele trei bănci din Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială).

În raport se anunță că specialiștii au identificat "că majoritatea fondurilor au fost transferate în conturi la băncile letone și că o parte din fonduri păreau utilizate pentru a rambursa soldul creditelor existente, fiind trecut prin conturi letonice și transferate înapoi în Moldova".

Valoarea sumelor ce au fost manipulate identificate se ridică la 2,88 miliarde de dolari, în perioada ianuarie 2012 - finele lunii noiembrie 2014.

"BNM a furnizat informații semnificative, care au fost completate cu dezvăluirea către BNM de către autoritățile din Letonia și Estonia. Kroll a folosit aceste informații pentru a progresa analiza fluxurilor de fonduri, pentru a dezvolta o strategie prioritară de recuperare a fondurilor care au fost disipate către alte locații".

Citiți și:

Unde-i miliardul? Milionarul Ilan Shor spune că a fost mai puțin

Astfel în urma analizei destinației inițiale a fondurilor de împrumut emise de cele trei bănci din Moldova către societățile din Grupul Shor s-a constatat că în perioada ianuarie 2012 - sfârșitul lunii noiembrie 2014 - 2.617,9 milioane dolari (sau 89% din total) fonduri de împrumut emisă societăților din grupul Shor, a fost transferată direct din conturile curente care au primit împrumuturi, în conturi la două bănci letone, în principal pe numele unor societăți cu răspundere limitată din Marea Britanie sau al altor societăți cu structuri de proprietate opacă în locații offshore.

Restul fondurilor (circa 270 milioane de dolari n.r.) au fost transferate în conturile băncilor din Moldova și din alte jurisdicții, inclusiv conturi la bănci rusești și alte bănci din Letonia.

Potrivit Kroll, analiza ulterioară a sumelor transferate în conturi la cele două bănci letone a identificat că fondurile de împrumut au fost transferate printr-un grup de conturi interconectate care au prezentat semne de control centralizat (un soi de Mecanism de spalare).

Amintim că primul raport Kroll a fost publicat în mai 2015, de Președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe pagina sa web candu.md.

Documentul prezenta o informație mai detaliată despre companiile și persoanele implicate în furtul miliardului. Ulterior Ilan Shor, acuzat de delapidarea și spălarea a circa cinci miliarde de lei, a spus că suma era mai mică și că banii au fost furați până la venirea sa în conducerea Băncii de Economii.

Citiți și:

Kroll: Unde au dispărut banii de la cele trei bănciiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close