Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Uniunea Producătorilor de Zahăr se declară surprinsă de decizia Moldova Zahăr

1
 • simbol
  Foto:
Marţi, 06.03.2018 12:45   1238
Declarația oficială a Asociației “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova privind demersul companiei “Moldova Zahăr”

Membrii Asociației “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova au rămas surprinși de demersul companiei “Moldova Zahar”, care și-a anunțat public retragerea din Asociație. Mai mult, administrația Asociației a fost informată în scris despre decizia „Moldova Zahăr” doar după apariția în mass-media din Moldova a comunicatului de presă la subiectul dat.

Administrația Executivă a Asociației “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova a acordat constant atenție protecției industriei sfeclei de zahăr, pentru împiedicarea pătrunderii pe piață a contrabandei și a trestiei de zahăr și pentru a asigura o concurență loială pe piața zahărului. Este suficient să ne amintim poziția activă a Uniunii în privința acordării de privilegii din partea Guvernului Filat exclusiv companiei “Magt Vest”. Aceste măsuri au fost primite cu recunoștință de către conducerea companiei „Moldova Zahăr”.

Administrația executivă a Asociației a acordat o atenție deosebită susținerii activităților “Moldova Zahăr”, asigurând condițiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea bazei de materii prime a acestei companii. Astfel, ca răspuns la dorința conducerii „Moldova Zahăr” de a extinde lista agro-partenerilor, așa cum mulți producători agricoli mari au încheiat deja parteneriate cu un concurent, chiar în 2017, Uniunea a inițiat două mari proiecte în domeniul stimulării producerii sfeclei de zahăr, prioritar direcționate spre cresterea bazei de materie primă a “Moldova Zahăr” la un nou nivel.

“Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova a efectuat în prima jumătate a anului 2017 un studiu de piață pentru a identifica oportunitățile de extindere a suprafeței de cultivare a sfeclei de zahăr pe terenuri irigate. Acest potențial a fost identificat într-o serie de întreprinderi agricole din raionul Ungheni, însă “Moldova Zahăr” a refuzat în cele din urmă această ofertă.

În a doua jumătate a anului 2017 s-au întreprins mai multe activități pentru a identifica posibilitățile producătorilor agricoli de pe malul stâng al Nistrului, care și-au exprimat dorința de a cultiva sfeclă de zahăr. Prima întâlnire cu producătorii agricoli de pe malul stâng al Nistrului a avut loc la data de 28 februarie a anului curent, cu participarea experților “Moldova Zahăr” și a unei companii de consultanță în domeniul tehnologiei agricole.

„Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova declară oficial că toate deciziile Asociației au fost luate în strictă conformitate cu Statutul ei și vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru în industria prelucrării sfeclei de zahăr din Republica Moldova. Reprezentanții „Moldova Zahăr” au votat întotdeauna împreună cu alți membri ai Asociației „pentru” toate propunerile făcute de administrație, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și condițiile-cadru ale industriei.

Excepție a fost doar o singura chestiune, legată de importul de zahăr pentru acoperirea deficitului de pe piața internă, atunci când „Moldova Zahăr” s-a opus, fiind în minoritate. În același timp, remarcam faptul că decizia de alocare a unei cote pentru importul de zahăr nu a fost luată înseși de Asociație, ci de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, după o analiză complexă a datelor statistice și a situației de pe piață, întru protejarea intereselor consumatorilor moldoveni.

“Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova regretă decizia luată de compania “Moldova Zahăr”, care se privează voluntar de posibilitatea de a participa în comun la formarea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea ulterioară a industriei zahărului din Republica Moldova.

“Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova continuă să activeze absolut deschis, transparent, fiind condusă exclusiv pe baza principiilor civilizate și democratice de adoptare a deciziilor, orientate spre măsuri echilibrate din punct de vedere social, pentru dezvoltarea durabilă a industriei. Mai mult, “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Moldova nu intenționează să blocheze informația cu privire la activitatea industriei pentru a fi folosite de compania „Moldova Zahăr” și lasă ușile deschise pentru revenirea ei. print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close