Moldova Zahăr părăsește Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova

shadow
Luni, 05.03.2018 12:00   1648
Aducem la cunoștința opiniei publice, că în urma unei analize minuțioase a evoluției proceselor de pe piața producătorilor de zahăr din Republica Moldova, precum și a impactului acestora asupra ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL, Consiliul de Administrare al întreprinderii cu capital străin a decis să părăsească Asociația ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova.

COMUNICAT DE PRESĂ

Este important să menționăm, că această decizie a fost luată în urma unor îndelungate dezbateri pe interior, soldate cu concluzia că apartenența ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL la asociația menționată nu doar că nu este în beneficiul companiei, ci chiar contravine intereselor investitorului polonez.

Suntem conștienți de faptul, că decizia ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL ar putea stârni diverse reacții, motiv pentru care venim asupra motivelor și circumstanțelor care au dus la decizia de a părăsi Asociația “Uniunea Producătorilor de Zahăr’’ din Republica Moldova.   

Activitatea noastră pe piața moldovenească a zahărului și perioada în care am fost membru al Asociației ne permit să concluzionăm, că ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova s-a transformat, în timp, într-o structură aliniată exclusiv intereselor unui singur jucător din industrie, care deține și poziția dominantă pe piața moldovenească. Or, de fiecare dată când Asociația urma să ia atitudine și să intervină în soluționarea situațiilor de conflict, iscate la inițiativa concurentului dominant în raport cu ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL, Asociația ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” adopta o poziție confortabilă de tăcere și absență. 

Astfel, nu regăsim în activitatea Asociației ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova îndeplinirea acelor atribuții statutare de protejare și reprezentare a intereselor tuturor membrilor săi.

Advertisement

În acest sens, sunt protejate și promovate doar interesele unor membri aparte, mai ales în lumina faptului, că președintele Asociației deține în același timp și funcția de Președinte al Consiliului de Administrare al ÎM ”Sudzucker Moldova” SA. 

Reiterăm că decizia de a părăsi Asociația este una întârziată. În acești ani grei de litigii am avut, totuși, speranța că lucrurile vor reveni la normal și că toți jucătorii de pe piață vor activa în condiții de paritate și egalitate cu ÎM ”Sudzucker Moldova” SA. Dar nu s-a schimbat nimic. Din contra, situația s-a agravat.

ÎCS "Moldova Zahăr" SRL nu dorește și nu mai poate să tolereze situația, când, sub paravanul Asociației unul dintre membrii săi își promovează strict interesele financiare proprii, iar, între timp, se mimează o reprezentativitate și o piață transparentă. 

Noi declarăm cu toată responsabilitatea, că  pe piața zahărului din Moldova s-a creat o situație fără precedent, când decizii importante pentru industria prelucrătoare de zahăr sunt luate exclusiv în interesul și reieșind din obiectivele întreprinderii dominante pe piață sau a sateliților săi. Această situație s-a reflectat în special în cazul importului în regim preferințial al zahărului, în condițiile în care la momentul respectiv piața internă era asigurată pe deplin cu produs național și nu se contura necesitatea importului de zahăr străin.

Asociația nu a intervenit și nu a luat atitudine nici în cazul preluării ilegale, prin decizii controversate de judecată, a Mărcii noastre comerciale, drepturile asupra căreia încercăm să le restabilim de ani buni prin instanțe de judecată, nemaivorbind de impunerea forțată de a ne schimba denumirea. 

Presiunile economice, la care este supusă ÎCS "Moldova Zahăr" SRL de la data fondării, cu consimțământul tacit al Asociației “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova și aportul  unor structuri ale statului Republica Moldova, în special Consiliul Concurenței, denotă un scenariu bine pus la punct.  Suntem convinși că toate aceste acțiuni sunt ghidate dintr-un singur centru, care controlează atât întreprinderea dominantă pe piață, cât și Asociația. 

În aceste condiții, decizia de a părăsi Asociația “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova  se încadrează în necesitatea vitală de a ne proteja investițiile din Republica Moldova și face parte din planul de acțiuni anticriză, stabilit de comun acord cu asociatul unic al ÎCS "Moldova Zahăr" SRL – Guvernul Republicii Polonia.

Consiliul de administrare ÎCS ”Moldova Zahăr” SRLOportunitati