Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Moldova Zahăr părăsește Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova

1
 • Foto: Moldova Zahăr
Luni, 05.03.2018 12:00   1292
Aducem la cunoștința opiniei publice, că în urma unei analize minuțioase a evoluției proceselor de pe piața producătorilor de zahăr din Republica Moldova, precum și a impactului acestora asupra ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL, Consiliul de Administrare al întreprinderii cu capital străin a decis să părăsească Asociația ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova.

COMUNICAT DE PRESĂ

Este important să menționăm, că această decizie a fost luată în urma unor îndelungate dezbateri pe interior, soldate cu concluzia că apartenența ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL la asociația menționată nu doar că nu este în beneficiul companiei, ci chiar contravine intereselor investitorului polonez.

Suntem conștienți de faptul, că decizia ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL ar putea stârni diverse reacții, motiv pentru care venim asupra motivelor și circumstanțelor care au dus la decizia de a părăsi Asociația “Uniunea Producătorilor de Zahăr’’ din Republica Moldova.   

Activitatea noastră pe piața moldovenească a zahărului și perioada în care am fost membru al Asociației ne permit să concluzionăm, că ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova s-a transformat, în timp, într-o structură aliniată exclusiv intereselor unui singur jucător din industrie, care deține și poziția dominantă pe piața moldovenească. Or, de fiecare dată când Asociația urma să ia atitudine și să intervină în soluționarea situațiilor de conflict, iscate la inițiativa concurentului dominant în raport cu ÎCS ”Moldova Zahăr” SRL, Asociația ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” adopta o poziție confortabilă de tăcere și absență. 

Astfel, nu regăsim în activitatea Asociației ”Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova îndeplinirea acelor atribuții statutare de protejare și reprezentare a intereselor tuturor membrilor săi.

În acest sens, sunt protejate și promovate doar interesele unor membri aparte, mai ales în lumina faptului, că președintele Asociației deține în același timp și funcția de Președinte al Consiliului de Administrare al ÎM ”Sudzucker Moldova” SA. 

Reiterăm că decizia de a părăsi Asociația este una întârziată. În acești ani grei de litigii am avut, totuși, speranța că lucrurile vor reveni la normal și că toți jucătorii de pe piață vor activa în condiții de paritate și egalitate cu ÎM ”Sudzucker Moldova” SA. Dar nu s-a schimbat nimic. Din contra, situația s-a agravat.

ÎCS "Moldova Zahăr" SRL nu dorește și nu mai poate să tolereze situația, când, sub paravanul Asociației unul dintre membrii săi își promovează strict interesele financiare proprii, iar, între timp, se mimează o reprezentativitate și o piață transparentă. 

Noi declarăm cu toată responsabilitatea, că  pe piața zahărului din Moldova s-a creat o situație fără precedent, când decizii importante pentru industria prelucrătoare de zahăr sunt luate exclusiv în interesul și reieșind din obiectivele întreprinderii dominante pe piață sau a sateliților săi. Această situație s-a reflectat în special în cazul importului în regim preferințial al zahărului, în condițiile în care la momentul respectiv piața internă era asigurată pe deplin cu produs național și nu se contura necesitatea importului de zahăr străin.

Asociația nu a intervenit și nu a luat atitudine nici în cazul preluării ilegale, prin decizii controversate de judecată, a Mărcii noastre comerciale, drepturile asupra căreia încercăm să le restabilim de ani buni prin instanțe de judecată, nemaivorbind de impunerea forțată de a ne schimba denumirea. 

Presiunile economice, la care este supusă ÎCS "Moldova Zahăr" SRL de la data fondării, cu consimțământul tacit al Asociației “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova și aportul  unor structuri ale statului Republica Moldova, în special Consiliul Concurenței, denotă un scenariu bine pus la punct.  Suntem convinși că toate aceste acțiuni sunt ghidate dintr-un singur centru, care controlează atât întreprinderea dominantă pe piață, cât și Asociația. 

În aceste condiții, decizia de a părăsi Asociația “Uniunea Producătorilor de Zahăr” din Republica Moldova  se încadrează în necesitatea vitală de a ne proteja investițiile din Republica Moldova și face parte din planul de acțiuni anticriză, stabilit de comun acord cu asociatul unic al ÎCS "Moldova Zahăr" SRL – Guvernul Republicii Polonia.

Consiliul de administrare ÎCS ”Moldova Zahăr” SRLprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Companii servicii și branduri   Agricultura și vinificația  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close