Percheziții de amploare la una dintre cele mai mari companii petroliere

shadow
Luni, 05.03.2018 07:04   20967
În zilele de sâmbătă și duminică Procuratura Anticorupție a desfășurat mai multe percheziții la oficiile unor companii ce activează pe piața produselor petroliere. Şapte persoane au fost reținute.

UPDATE: 10:00 Cea mai "afectată" este compania Datario SRL, proprietara rețelei Vento, care este al cincilea operator de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova.

Potrivit unor surse din cadrul organelor de anchetă, firma, care oficial îi are ca asociați pe Andrian și Igor Borș (60% și 40%) ar fi fost conectată cu afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare.

Citiți și:

“Mișcări tectonice” la Tirex Petrol

Andrian și Igor Borș au fost anterior administratori în cadrul companiei Tirex-Petrol, controlată de grupul german Marquard Bahls AG, unul dintre cei mai mari operatori de pe piața petrolieră europeană cu o cifră de afaceri de circa 20 miliarde de dolari.

Roman Statnâi, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, după ce a promis inițial că va vorbi la subiect, a refuzat să ofere informații despre obiectul operațiunii. 

Șapte persoane reținute învinuite de spălare de bani

Potrivit unui comunicat de presă, Procuratura Anticorupție, de comun cu Direcția Operațiuni Speciale a INI al IGP al MAI, anunță despre reținerea a șapte persoane învinuite de spălare de bani, iar în privința unei persoane se întreprind acțiuni pentru identificarea locului aflării acesteia.

Advertisement

"În concret, unul dintre învinuiți, deținând cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuția combustibilului, de comun cu alți șapte complici, folosindu-se de situația de serviciu, concomitent, având calitate de director al altui agent economic, cu același gen de activitate și utilizând resursele financiare și administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, acționând concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit și a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto, participând la asociere prin acordarea de asistență și ajutor în vederea comiterii acțiunilor de spălare de bani", se arată în comunicatul Procuraturii.

Procurorii Anticorupție au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012 - prezent, urmăreau scopul obținerii controlului și în unele cazuri dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Toate aceste acțiuni erau întreprinse în vederea organizării activității neîntrerupte, utilizând surse financiare, proveniența cărora fiind necunoscută, deși prezumată rezonabil ca una ilegală, intenționând tăinuirea și deghizarea naturii și originii proprietății reale ale acestora, le-au reînregistrat de pe compania cu capital străin pe alte companii afiliate bănuiților.

Ulterior, companiile pe care erau reînregistrare proprietățile reale au încheiat cu o altă firmă special creată în acest sens, contracte potrivit cărora stațiile PECO, care anterior au aparținut unei companii, sunt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere și altor mărfuri de consum, sub o altă marcă comercială.

A declarat venituri de 940 milioane lei, dar a achitat impozit de 7 miioane lei

Este de menționat că deși pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiți a declarat venituri de peste 940 milioane lei, valoarea impozitelor achitate la buget, au constituit puțin peste 7 milioane lei adică doar 0,7%.

Procurorii Anticorupție împreună cu angajații DOS a INI al IGP al MAI au efectuat peste 30 percheziții in diferite locații – domiciliu, automobile, birouri. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate 309.500 lei, 57.700 euro, 41.000 dolari, 50.000 lire sterline, un pistol și o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile și alte bunuri ce au importanță pentru justa soluționare a cauzei.

Cauza penală este în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care este asistată de angajații Direcției Operațiuni Speciale din cadrul INI al IGP al MAI.Oportunitati