La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Mafia terenurilor din Chișinău își continuă activitatea

1
 • Simbol
  Foto: chisinau.md
Luni, 05.03.2018 06:51   4726
Primăria Chișinău informează că în ultima perioadă serviciile municipale au identificat alte noi cazuri când persoane fizice sau juridice au ocupat ilegal sectoare de teren, care aparțin municipalității.

Pe unele din ele au fost edificate deja construcții ilegale, în lipsa oricăror acte emise de către autoritățile publice locale, se arată într-un comunicat al muncipalității.

Parc distrus pentru a construi vile de lux

Astfel, persoane necunoscute au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafața de circa 0,69 hectare din Pădurea - parc „Schinoasa", teren proprietate municipală. Pe terenul ocupat abuziv sunt edificate mai multe construcții capitale, case de locuit particulare, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard capital din piatră, la fel construit neautorizat. Terenul ocupat ilegal este amplasat în hotarele spațiilor verzi ale municipiului Chișinău.

Citiți și:

O judecătoare cu venituri de milioane a legalizat deposedarea Primăriei Chișinău de 20 de terenuri

De asemenea, coproprietarii imobilului din Calea Ieșilor, 63/3 și Asociației Coproprietarilor în Condominiu nr. 55/636, în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău privind repartizarea terenului, au ocupat ilegal trei loturi de pământ cu suprafața totală de circa 0,25 hectare.

Terenurile respective constituie proprietate municipală și sunt îngrădite cu un gard capital. O parte din terenul ocupat ilegal la fel este amplasat în hotarele spațiilor verzi ale municipiului Chișinău.

Terenuri pentru afaceri

Un alt lot de teren, cu suprafața de 0,1053 hectare, proprietate municipală de pe șos. Muncești, 648 a fost ocupat ilegal de către persoane necunoscute. Terenul dat este îngrădit cu un gard capital, construit neautorizat.

Pe această adresă locuiește afaceristul Aurel Bradu și familia sa. El deține firma Barducom SRL, dealear oficial al grupului american Timken, care proiectează, produce și comercializează rulmenți, transmisii, cutii de viteză, centuri, lanțuri și produse asociate și oferă servicii de reconstrucție și reparații.

În același timp, a fost ocupat ilegal și îngrădit cu un gard din plăci de metal lotul de teren de pe stradela Muncești, 1, cu suprafața de 0,0596 hectare. Terenul și imobilul de pe această adresă este deținut de Savelie și Natalia Groian. Pe aceeași adresă are un imobil și firma Procarton Grup, la care asociat este Savelie Groian.

Potrivit municipalității și coproprietarii imobilului de pe str. A. Şciusev, 139, în lipsa coordonărilor cu serviciile abilitate și a deciziei Consiliului municipal Chișinău, au ocupat ilegal un lot de teren cu suprafața de 200 metri pătrați, teren proprietate municipală, care este folosit drept drum de acces. Pe terenul ocupat ilegal este edificată o construcție ilegală, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard metalic.

Pe această adresă deține un teren și un imobil luxos firma vinicolă din Suruceni, Ialoveni, Ever Vin SRL, deținută de Dumitru Diaconu, Vera Serdicenco și Chiril Turculeț. 

Citiți și:

Război pentru patrimoniul capitalei între Primăria Chișinău și Guvern

Concomitent, coproprietarii imobilului de pe stradela Hrușcă, 1 (exact unde începe strada 31 august 1989), în lipsa coordonărilor cu serviciile abilitate și a deciziei Consiliului municipal Chișinău au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafața de 540 metri pătrați. Pe terenul dat, care constituie proprietate municipală, sunt edificate mai multe construcții edificate neautorizat, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard, la fel construit ilegal, se arată în comunicatul Primăriei.

Coproprietarii imobilelor de pe str. Bugeacului, 1 și str. Bugeacului, 3 (amplasat în imediata apropiere de șoseaua Hâncești, la ieșirea din Chișinău), de asemenea au îngrădit ilegal și au ocupat abuziv 2 loturi de pământ cu suprafața de 243 metri pătrați și, respectiv, 236 metri pătrați.

Aici proprietari figurează câteva persoane fizice, inclusiv Valeriu Maleca, Serghei Vieri și Iurie Mogoreanu.

Deocamdată nicio persoană din cele vizată de comunicatul difuzat de administrația municipală nu a comentat acuzațiile aduse.

În context, Primăria municipiului Chișinău anunță că va sesiza organele de drept asupra cazurilor menționate și vom solicita readucerea ordinii de drept și respectarea legii în ce privește gestionarea patrimoniului municipal.

În același timp, autoritățile publice locale susțin vor înainta în instanța de judecată aceste materiale și vom solicita înlăturarea obstacolelor la folosirea terenurilor proprietate municipală și eliberarea terenurilor ocupate abuziv.

Anterior au mai fost dezvăluite mai multe cazuri de ocupare abuzivă a terenurilor din municipiul Chișinău.

O anchetă realizată de Centrul pentru Investigații Jurnalistice a demascat mai multe scheme de acaparare a terenurilor municipale funcționează de ani buni în Chișinău, aducând prejudicii de milioane bugetului local. Terenurile ajung în proprietate privată fără să fie scoase vreodată la licitație, iar ilegalitățile sunt trecute cu vederea de autorități și organele de drept.

Majoritatea suprafețelor privatizate în acest mod se află în zona centrală a orașului, unde terenurile și construcțiile sunt extrem de scumpe. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple.Trebuie să fie organizate licitații publice, iar prețul la privatizare nu ar trebui să fie mai mic decât cel de piață“, susține economista Tatiana Savva, de la Expert-Grup.

Reprezentanții Guvernului în teritoriu, care monitorizează actele emise de autoritățile locale, dau vina pe legislația imperfectă, care, în opinia lor, nu are un mecanism viabil de tragere la răspundere a edililor pentru abuz. print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Piața funciară   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close