Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Mafia terenurilor din Chișinău își continuă activitatea

1
 • Simbol
  Foto: chisinau.md
Luni, 05.03.2018 06:51   3801
Primăria Chişinău informează că în ultima perioadă serviciile municipale au identificat alte noi cazuri când persoane fizice sau juridice au ocupat ilegal sectoare de teren, care aparţin municipalităţii.

Pe unele din ele au fost edificate deja construcţii ilegale, în lipsa oricăror acte emise de către autorităţile publice locale, se arată într-un comunicat al muncipalității.

Parc distrus pentru a construi vile de lux

Astfel, persoane necunoscute au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafaţa de circa 0,69 hectare din Pădurea - parc „Schinoasa", teren proprietate municipală. Pe terenul ocupat abuziv sunt edificate mai multe construcţii capitale, case de locuit particulare, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard capital din piatră, la fel construit neautorizat. Terenul ocupat ilegal este amplasat în hotarele spaţiilor verzi ale municipiului Chişinău.

Citiți și:

O judecătoare cu venituri de milioane a legalizat deposedarea Primăriei Chișinău de 20 de terenuri

De asemenea, coproprietarii imobilului din Calea Ieşilor, 63/3 şi Asociaţiei Coproprietarilor în Condominiu nr. 55/636, în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chişinău privind repartizarea terenului, au ocupat ilegal trei loturi de pământ cu suprafaţa totală de circa 0,25 hectare.

Terenurile respective constituie proprietate municipală şi sunt îngrădite cu un gard capital. O parte din terenul ocupat ilegal la fel este amplasat în hotarele spaţiilor verzi ale municipiului Chişinău.

Terenuri pentru afaceri

Un alt lot de teren, cu suprafaţa de 0,1053 hectare, proprietate municipală de pe şos. Munceşti, 648 a fost ocupat ilegal de către persoane necunoscute. Terenul dat este îngrădit cu un gard capital, construit neautorizat.

Pe această adresă locuiește afaceristul Aurel Bradu și familia sa. El deține firma Barducom SRL, dealear oficial al grupului american Timken, care proiectează, produce şi comercializează rulmenţi, transmisii, cutii de viteză, centuri, lanţuri şi produse asociate şi oferă servicii de reconstrucţie şi reparaţii.

În acelaşi timp, a fost ocupat ilegal şi îngrădit cu un gard din plăci de metal lotul de teren de pe stradela Munceşti, 1, cu suprafaţa de 0,0596 hectare. Terenul și imobilul de pe această adresă este deținut de Savelie și Natalia Groian. Pe aceeași adresă are un imobil și firma Procarton Grup, la care asociat este Savelie Groian.

Potrivit municipalității și coproprietarii imobilului de pe str. A. Şciusev, 139, în lipsa coordonărilor cu serviciile abilitate şi a deciziei Consiliului municipal Chişinău, au ocupat ilegal un lot de teren cu suprafaţa de 200 metri pătraţi, teren proprietate municipală, care este folosit drept drum de acces. Pe terenul ocupat ilegal este edificată o construcţie ilegală, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard metalic.

Pe această adresă deține un teren și un imobil luxos firma vinicolă din Suruceni, Ialoveni, Ever Vin SRL, deținută de Dumitru Diaconu, Vera Serdicenco și Chiril Turculeţ. 

Citiți și:

Război pentru patrimoniul capitalei între Primăria Chișinău și Guvern

Concomitent, coproprietarii imobilului de pe stradela Hruşcă, 1 (exact unde începe strada 31 august 1989), în lipsa coordonărilor cu serviciile abilitate şi a deciziei Consiliului municipal Chişinău au ocupat ilegal un lot de pământ cu suprafaţa de 540 metri pătraţi. Pe terenul dat, care constituie proprietate municipală, sunt edificate mai multe construcţii edificate neautorizat, iar lotul de pământ este îngrădit cu un gard, la fel construit ilegal, se arată în comunicatul Primăriei.

Coproprietarii imobilelor de pe str. Bugeacului, 1 şi str. Bugeacului, 3 (amplasat în imediata apropiere de șoseaua Hâncești, la ieșirea din Chișinău), de asemenea au îngrădit ilegal şi au ocupat abuziv 2 loturi de pământ cu suprafaţa de 243 metri pătraţi şi, respectiv, 236 metri pătraţi.

Aici proprietari figurează câteva persoane fizice, inclusiv Valeriu Maleca, Serghei Vieri și Iurie Mogoreanu.

Deocamdată nicio persoană din cele vizată de comunicatul difuzat de administrația municipală nu a comentat acuzațiile aduse.

În context, Primăria municipiului Chişinău anunță că va sesiza organele de drept asupra cazurilor menţionate şi vom solicita readucerea ordinii de drept şi respectarea legii în ce priveşte gestionarea patrimoniului municipal.

În acelaşi timp, autorităţile publice locale susțin vor înainta în instanţa de judecată aceste materiale şi vom solicita înlăturarea obstacolelor la folosirea terenurilor proprietate municipală şi eliberarea terenurilor ocupate abuziv.

Anterior au mai fost dezvăluite mai multe cazuri de ocupare abuzivă a terenurilor din municipiul Chișinău.

O anchetă realizată de Centrul pentru Investigații Jurnalistice a demascat mai multe scheme de acaparare a terenurilor municipale funcționează de ani buni în Chișinău, aducând prejudicii de milioane bugetului local. Terenurile ajung în proprietate privată fără să fie scoase vreodată la licitație, iar ilegalitățile sunt trecute cu vederea de autorități și organele de drept.

Majoritatea suprafețelor privatizate în acest mod se află în zona centrală a orașului, unde terenurile și construcțiile sunt extrem de scumpe. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple.Trebuie să fie organizate licitații publice, iar prețul la privatizare nu ar trebui să fie mai mic decât cel de piață“, susține economista Tatiana Savva, de la Expert-Grup.

Reprezentanții Guvernului în teritoriu, care monitorizează actele emise de autoritățile locale, dau vina pe legislația imperfectă, care, în opinia lor, nu are un mecanism viabil de tragere la răspundere a edililor pentru abuz. 



print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Piața funciară   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close